arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tori valla ja Tammiste küla elamuturust Pärnumaal

Paljud meist on kokku puutunud kinnisvaraga eelkõige kodu soetades, mille puhul üheks olulisemaks küsimuseks on selle asukoht, millest omakorda sõltub suuresti ka kinnisvara väärtus. Arvestada tuleks piirkonna võimalustega ja kaugusega keskusest. Kas linna või maale? – see on tänäpäeval elustiili ja valikute küsimus. Hea asukohaga kinnisvara väärtus ajas pigem tõuseb kui langeb.

Olles ise kunagi sama küsimuse ees saigi määravaks tulevase kodu asukoht ja ümbrus. Valik langes Tammiste küla jõeäärsele elamurajoonile, mis oli üks esimesi uusarendusi Pärnu lähiümbruses. Kõik oluline kodu ehitamiseks oli olemas – elektriga liitumise võimalus, tsentraalse vee- ja kanalisatsioonitrass, valgustatud tänavad. Lisaväärtust andsid Pärnu linna ja männimetsa lähedus koos matkarajaga. Täna on küla keskusesse lisandunud suur toidukauplus ja noorte perede jaoks ehitatud uus lasteaed ning peagi ka algkool. Kõik eluks vajalik jääb 5-10 min autosõidu kaugusele. Võimalik on kasutada ka ühistransporti Tammiste keskuse ja Pärnu linna vahel.

Milline on olnud Tori valla ja Tammiste küla viimaste aastate elamuturg?

Alates 2011 aastast on Tori vallas elamute tehingute arv stabiilselt kasvanud. Sama võib öelda ka Tammiste küla elamuturu kohta. 2018 aastal Tori vallas tehingute arv küll pisut kahanes, kuid Tammiste külas püsis tehingute arv endisel tasemel.  Keskmine hinnatase on samuti iga aastaga tõusnud. Väikese hüppe on 2013 aasta hinnatase teinud Tammiste küla elamuturg, mis on tingitud väheste tehingute arvust sellel aastal. Pikemas perioodis on keskmine hind oluliselt tõusnud nii Tori vallas, kuid eriti just Tammiste külas. 2017 aastal ühinesid Sindi linn, Are ja Sauga vald Tori vallaga, mis tõstis ka kogu Tori valla elamute keskmist hinnataset üle 30%. 2019 aastal on Tori vallas tervikuna tehingute aktiivsus tõusnud tänu Sindi linnas (26 tehingut) ja Eametsa külas (16 tehingut) toimunud elamute ostu-müügi tehingutele. Ülejäänud piirkonnas oli tehingute arv oluliselt väiksem. 2020 aasta pole veel lõppenud, kuid olulist hinnalangust pole käesoleval aastal näha, vaatamata ebakindlale ajale. Lõplik tulemus selgub aasta lõpus.

Paljud Pärnakad eelistavad elada linnalähedastes uuselamu rajoonides ning sellest tingituna tehakse kõige rohkem elamutega tehinguid just Pärnu lähiümbruses. Üheks eelistatuimaks piirkonnaks on Tammiste küla jõeäärsed elamurajoonid, kus hinnatase on juba kallim kui Pärnu linna aedlinnakutes ja ulatub isegi 300 000 €-ni. Üldine hinnatase jääb järelturu elamutel siiski alla 160 000 €, uusehitistel pigem üle 160 000 €. Palju sõltub hoone vanusest, suurusest, konstruktsioonidest – kas tegemist on puit- või kivihoonega, küttesüsteemist ja energiatõhususest ning krundi suurusest. Lisaväärtust annab ka veekogu lähedus. Tori vallas asuvate elamute hinnatase sõltub samuti väga palju asukohast, hoone seisukorrast, kinnistu suurusest ja kommunikatsioonitrassidega liitumiste olemasolust. Enamasti jäävad elamute tehingute hinnad vahemikku 60 000 kuni 100 000 €. Kõrgem hinnatase on Sindi linnas ja Eametsa küla uuselamu rajoonis, mille hinnatase on 2020 aastal ca 80 000 kuni 180 000 €.

Nõudlus elamute järele Tammiste külas on viimastel aastatel suurenenud. Ostujõud on kasvanud ja üha enam soovitakse täielikult renoveeritud või uut elamut. Ostjad eelistavad väiksemaid elamuid, mis on kaasaegsete kütte- lahendustega. Maakütte või õhkvesiküttega ja energiasäästlike uute elamute eest ollakse nõus maksma ka keskmisest kõrgemat hinda.

Tori valla elamute pakkumiste hinnatase algab ca 40 000 eurost kuni 300 000 euroni. Pakkumiste valik Tammiste külas on üsna väike, mille hinnatase jääb ca 100 000 eurost kuni 400 000 euroni. Viimastel aastatel on Tammiste külas väljaarendatud mitu väiksemat uuselamu piirkonda, mis kinnitab taas fakti, et tegemist on hinnatud elukohaga.