arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kui lihtne on Saaremaale endale suvituskorterit või suvekodu soetada?

Jagatud materjal kv.ee blogist
Kodu.geenius.ee

“Kuressaares on huvi korterite vastu kindlasti tõusnud,” räägib Domus Kinnisvara konsultant Jüri Aljas, kuid nendib et nõudlus korterite järgi on oluliselt suurem kui pakkumine. Saaremaa on Eesti inimeste hulgas palavalt armastatud suvekodu paik. Kui lihtne on Saaremaale endale suvituskorterit või suvekodu soetada ning milline on Saaremaa kinnisvaraturu olukord? 

Nõudlus on oluliselt suurem kui pakkumine
“Kuressaares on huvi korterite vastu kindlasti tõusnud,” räägib Jüri Aljas, kuid nendib, et nõudlus korterite järgi on oluliselt suurem kui pakkumine. “Suvituskorterite näol eelistatakse pigem järelturu kortereid, aga neid ei ole turul saada,” selgitab ta. Selline kõrge nõudlus on ka kinnisvarahinna lakke löönud.

“Suvituseks otsitakse 1-2-toalist alumistel korrustel ning eriti hea, kui oleks ka oma väike õueala,” iseloomustab Aljas otsitavaid kortereid. See on aga sama nišš, mida otsib täna ka see põlvkond, kes ehitas endale Kuressaares maju eelmise sajandi 70ndatel, 80ndatel. “See põlvkond on tänaseks väga eakad, nende majad jäävad noortele. Ja noored otsivad siis üksi jäänud emale või isale korterit,” selgitab ta olukorda, kus sarnaseid kortereid otsitakse mitmel eesmärgil. “Minu portfelli ei olegi viimase paari aasta jooksul sarnaseid kortereid üldse jõudnud,” kommenteerib ta, et sellised kodud liiguvad kiiresti käest kätte.

Lisaks saab Aljase sõnul välja tuua, et kuna Kuressaare on väike kuurortlinn, siis paneelmajade korterite asemel eelistataske kodusid näiteks vanalinna piirkonda, kus on iseloomuga elamud. Ta lisab, et üha rohkem tuntakse huvi ka seisnud maakohtade vastu, mis paar-kolm aastat tagasi ei pakkunud kellelegi mingisugust huvi.

Saaremaa on võimalus eemalduda linnakärast
“Üldises plaanis on Saaremaa kuum koht, kuhu kodu osta,” räägib Aljas. Tema sõnul tahab linnainimene oma keskkonnast välja ning Saaremaa on selleks üks väga hea võimalus, kuna sel saarel on veidi selline omaette fluidum. “Üks asi, mida näen, on kodu otsivad noored, kes suudavad tööd teha ükskõik kust, peaasi, et internetiühendus oleks olemas,” tutvustab ta koduotsijaid, kes otsivad endale pesa üha rohkem linnast eemal.

Nädalavahetuse suvitaja jaoks loeb kaugus sadamast
Kui vaatame suvitajat, kes tuleb mandrilt Saaremaale puhkama, siis on Aljase sõnul üheks kindlaks kriteeriumiks kaugus Kuivastu sadamast. “Mida vähem praami pealt maha tulles sõitma pead, seda suurem on potentsiaal,” selgitab ta. Eriti on see oluline nende puhul, kes käivad peamiselt nädalavahetusteks. “Nendele inimestele, kes juhivad oma aega rohkem ning saavad pikemalt paigal olla, neil nii suurt vahet ei ole,” selgitab Jüri Aljas. Tema sõnul saab siis olulisemaks mere lähedus ning siiski ka kaugus asulast, et vajadusel poest käia jms.