arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Intervjuu: Kui olulised on kinnisvarakuulutuse juures head pildid?

Kui palju mõjutab heade piltide olemasolu kinnisvara populaarsust?
 
Head pildid püüavad kindlasti palju rohkem huvilisi. Toon näite kliendist, kes otsis endale hiljuti uut elukohta ja nägi omaniku poolt tehtud piltidega kinnisvarakuulutust. Esialgu tundus see olevat kehvapoolne elamine, mida ei söandanud isegi vaatama minna. Mõni aeg hiljem oli aga konkureeriva büroo maakler sama objekti müügikuulutuse uuesti välja pannud, aga pildid oli teinud fotograaf ja kõik tundus palju atraktiivsem. Üsna kiiresti pärast uute piltide nägemist saadi ka müüdavat korterit vaatama minna ja minu klient oli kohe nõus ka müüjaga käed lööma ja pakutud hinnaga ostma. Kuna aga objekti müüval maakleril oli järgmiseks päevaks kliendipäev kokku lepitud, kus juba kolm huvilist kirjas, läks selle objektiga kliendipäeval ülepakkumiseks ja kahjuks läks korter kaubaks oluliselt kõrgema hinnaga juba kellelegi teisele. Mõnikord kutsuvad head pildid liiga palju huvilisi kohale, mis võib viia ka enampakkumiseni, ja mõnikord tuleb ostjal osata kehvade piltide järgi üles leida see pärl, mida päriselt otsib.
 
Näpunäiteid, kuidas saada kinnisvarast kõige paremaid pilte?
 
Kinnisvarast saab kõige paremad pildid, kui selleks on tehtud piisavalt ettevalmistusi. Loevad ka väikesed detailid. Kodu peaks olema koristatud, aknaklaasid pestud, kõik valgustite pirnid ja torud vahetatud ja üleliigsed vedelevad asjad (kuivav pesu, ajalehed, tühi taara, jalatsid, lauanõud, kuivanud lilled jne.) ära tõstetud. Enamasti kolitakse lahtiseid asju pildistamise ajal ühest toast teise, aga veel parem, kui neid lahtiseid asju ei oleks ka siis nähtaval, kui huvilised objektiga tutvuma tulevad. Paremad pildid hoonete väliskülgedest saab siis, kui pildistada päevasel ajal, mil väljas on sademeteta (vihm, lumi, lörts) ilm. Suvisel ajal peaks ka muru olema värskelt niidetud ja hekk pügatud. Kui objekti on vaja pildistada kõrgemalt drooniga, peab meeles pidama, et drooni ei saa lennutada vihmase ilma ja tugeva tuulega. Samuti peab olema lennuluba nõutavas piirkonnas.
 
Kas on võimalik piltidesse panustades peita korteri/maja puudujääke? Või tulevad need vead siiski välja ning niimoodi ostjad petta ei tasu?
 
Müügiobjekti pildistades on võimalik valida, mis nurga alt parasjagu pildistada. Mõnikord on ühe toa sein veel värvimata ja siis tuleb pildistada nii, et see sein ei jääkski pildile. Kui kortermaja trepikojas on kahe trepi vahele tõstetud jalgrattad ja lapsevanker (mis tegelikult seal olla ei tohiks), siis on võimalik pildistada korrus kõrgemalt või madalamalt, et neid asju ei jääks peale. Kui kortermaja välisseinale on aerosoolvärviga tekst kirjutatud või soditud, siis on võimalik seda külge mitte pildistada. Võib juhtuda, et selleks ajaks, kui huviline objektiga tutvuma tuleb, on see kole koht juba likvideeritud ja ei tekigi mingit halba eelarvamust, aga kui soditud või katkine detail on kohe pildil näha, võib see huvilisel valiku tegemisel määravaks saada. Kui üldmulje on majast või korterist aga hea, siis tuleb kõikidest teada olevatest puudujääkidest ostjale siiski teada anda ja veel parem on, kui müüjale teada olevad puudujäägid on notariaalses müügilepingus ka kirja pandud. Sellisel juhul ei saa ostja hiljem nõuda varjatud puudustele tuginedes kahju hüvitamist või hinna alandamist.