arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Vana maamaja ostu saadab kahtlemata emotsioon! Kuid mida ei tohi seejuures tähelepanuta jätta?

Maakohtades ringi sõites jäävad tihti silma õnnetud maha jäetud majakesed. Memmed-taadid, kes siin kunagi elasid, on oma tegemised lõpetanud, ja pere nooremad ei ole soovinud maale tagasi kolida – kõigil oma elud juba ammu linnas ära sätitud.  Selliseid maju müüki võttes tajun, kuidas iga majapidamine räägib mulle oma lugu, millest mõned on väga rõõmsad, mõned veidi kurvemat sorti.

Kinnisvaramaaklerina on mul olnud au maale mahajäetud majadesse niiöelda uus elu sisse tuua. Kuidas aga leida sellisele maakohale ja -kodule õiglane hind, see on juba omaette teema. Kuidas anda hind talule, kus on üles kasvanud mitmed põlvkonnad? Seda emotsionaalset väärtust  ei ole võimalik panna rahalistesse numbritesse, see on hindamatu. Kinnisvarainimesena pean aga jätma emotsioonid kõrvale ja lähtun turu seisust, toimunud tehingutest, nõudlusest ja pakkumisest, arvestades selle juures kindlasti kinnisvara omaniku soove. Soovitan ka ostuhuvilistel hetkeks emotsioon tagaplaanile jätta ja oma ostu realistlikult kaaluda.

Mida siis maamajade müügi ja ostu puhul silmas pidada?

  1. Väga oluline teema on elektriliitumise olemasolu või liitumise võimalus. On olnud juhus, kus kinnistu müügihind on 20 000 €, aga elektriga liitumiseks tehti võrguettevõtte poolt pakkumine 66 000 €. Ilmselgelt on sellise kinnistu puhul mõistlik mõelda alternatiivse lahenduse peale, kas päikesepaneelide või generaatori näol või siis hoopis midagi muud. Info ostuga kaasnevate kulutuste kohta on enne ostu sooritamist äärmiselt oluline.
  2. Ligipääs kinnistule. Kui ligipääs kinnistule ei ole avalikult teelt, tuleb kontrollida, kas on seatud teeservituudid. Kui need puuduvad, on vajalik kõigi teele jäävate kinnistu omanike käest uurida, kas nad on valmis seadma tasuta teeservituudi konkreetse müüdava kinnistu kasuks.
  3. Kaevu olemasolu kinnistul. Mul on olnud juhus, kus kaevu kinnistul ei olnud, sest maja lähedal oli allikas ja vesi toodi sealt. Hiljem aga oli allikakoht naaberkinnistuks saanud, mis tähendab, et uus omanik pidi tegelema ka uue kaevu rajamisega.
  4. Kontrolli kindlasti, kas riikliku ehitisregistri andmete põhjal on kinnistul asuvad hooned registrisse kantud. 
  5. Kas kinnistule on seatud piiranguid, keelutsoone – üllatusena võib kinnistul olla vääriselupaik, mõne haruldase puu/taime kasvukoht, nahkhiirte kaitseala või näiteks merikotka pesitsuspiirkond. Mida looduslähedasem asukoht, seda detailsem peab olema. Veekogude äärsete kinnistute puhul on oluline jälgida ehituskeeluala piire ja pidada läbirääkimisi kohaliku omavalitsusega. Vahel tuleb ka metsas asuvale kinnistule algatada detailplaneering, et oma unelmate kodu saaks ehitada.

Pärast otsuse vastu võtmist maale mõnus kohake osta süvene korralikult pakkumisse. See emotsioon, mida Sa külastades tunnetad, on väga oluline – see tunne ütleb, kas koht on SEE ÕIGE, kuid südame hääle juures kuula kindlasti ka mõistuse häält ning küsi võimalikult palju lisaküsimusi.

Imelisi maakodude oste!