arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Muuda oma laen odavamaks ehk küsi pangast refinantseerimist!

Kui pealkiri kõnetas, siis küllap oled üks sadadest tuhandetest kodulaenu võtjatest, kes on endale vara soetanud ning selle igati normaalse tegevuse tulemusel nüüd täna vaatamas üha enam ja enam paisuvat laenumakset. Võib ka olla, et oleks üks nendest, kes ei panegi tähele euribori muutuse mõju oma pangakontol. Lihtne kodulaenu kalkulaatori rakendus ei halasta, ning toob muudatused välja must-valgelt.

Suuremate pankade info kohaselt on keskmine väljastatud eluaseme laenu summa olnud viimastel aastatel umbes 100 000 € ümbruses. Ja sellise laenu teenindamisel olime harjunud, et maksame selle eest suhteliselt tagasihoidlikku tasu – intressi 0% ja panga marginaali umbes 2-2,5%. Kuivõrd intress hakkas 2022. aastal kasvama ja on tänaseks ületanud 3,2% taseme, siis hakkas see uute laenude väljastamisel survestama pankade marginaali. Eesti Panga statistika kohaselt ongi marginaalid tänaseks langenud 1,8%-ni ehk võrreldes varasema kõrgema tasemega on vahe -0,7%.

Pisikene, lausa komakohaga number, ei pruugi palju kõnetada, aga toon selle armutu laenukalkulaatori ja ülal viidatud näidete põhjal välja mõju, mida tunnetame rahakotis. Kui vanasti oli 100 000 € ja 25-aastase kodulaenu puhul igakuine laenumakse umbes 450 €/kuus, siis tänase euriboriga on see näitaja umbes 630 €/kuus. Kui sellist laenusummat täna refinantseerida, ehk saada laen odavamaks keskmiselt -0,7%, oleks igakuine võit umbes 40 €. Kokkuhoid aastas pea 500 €, aga inressikulu kokkuhoid kogu laenuperioodi arvestuses üle 12 000 €. Nüüd ehk ei tundugi see protsendike enam nii väikesena, sest rahaline võit on küllaltki oluline.

Niisiis on uus kodulaen täna soodsama hinnaga. Ja isegi juhul, kui uut kodulaenu ei ole plaanis võtta, on ikkagi majanduslikult otstarbekas muuta olemasolev laen odavamaks ehk küsida pangast olemasoleva laenu refinantseerimist. Kui selleks võib vaja minna tagatisvara hindamist, siis pöördu julgelt Domus Kinnisvara hindajate poole ning teeme Sulle hea pakkumise!