arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Uued suunad kodu soetamisel

Elamispinna ostmisel tuleb lähtuda eelkõige vajadustest ja rahakoti võimalustest. Ostjate käitumist mõjutavad alati kõrge inflatsioon, intressimäärade tõus, jätkuv sotsiaalne ja geopoliitiline ebakindlus ja võimalikust majanduslangusest tulenevad hirmud. Emotsioon üksinda on halb teejuht, kui tegeletakse kodu otsimisega. Juhul kui ei investeerita lihtsalt vabu vahendeid kinnisvarasse, vaid püütakse leida pikaaegset, oma tarbeks kasutatavat eluaset, peaks kaaluma eelkõige asukohta, kulutusi kodu haldamisele ja ülalpidamisele ning ehituslikku kvaliteeti. Alati mängivad olulist rolli pere või üksinda elava inimese tulevikuplaanid ja sissetulekuvõimalused.

Koroonapandeemia näitas ilmekalt, et büroode järele vajadus vähenes, kuid oluliseks said kodus töötamise mugavused ja erinevad valikuvõimalused kaugtöö tegemisel. Tänaseks on mingitel elualadel kaugtöö võimalused arvatavasti jäädavad, kuid tootmise ja teenuste valdkonnas töötavatele on töökoha kaugus tihti siiski oluline. Lisaks hüplevad energiahinnad tekitavad täiendavaid probleeme. See kajastub nii ostukorvis, transpordi- kui ka kommunaalkuludes. Kui kontorit ei ole vaja, siis pole vaja ka autot, millega sinna sõita. Kuid kui siiski on vaja sõita, võiks arvestada heade ühistranspordi võimalustega. Autotööstus liigub fossiilkütustelt taastuvenergia poole, uued autod on kallid ja linna keskkonnas elades ei ole nende omamine alati esmavajalik. Samuti ei ole valmis infrastruktuur uut tüüpi tankimisvajaduste rahuldamiseks. Saab ju ka vajadusel auto lühirenti kasutada ning loodetavasti paraneb sellise teenuse kättesaadavus aastaringsena lähitulevikus ka Pärnus ja teistes Eesti linnades.

Auto omamiseks ja ülalpidamiseks kulutatava raha saab alati investeerida parema kvaliteediga kodu omandamisse. Auto on väga harva käsitletav investeeringuna, aga korraliku kinnisvara väärtus ajaga siiski kasvab ja tõenäoliselt leidub sellele vajadusel alati ka ostja. Väärtussüsteem turbulentses maailmas on pidevas muutumises. Kodu ostmisel tuleks silmas pidada ka selle energiatarvet ja kasutusmugavust. Kindlasti on mõttekam investeerida energiasäästlikku, täielikult renoveeritud ja moderniseeritud või uude elamispinda, mis teenib omanikku muretult aastakümneid, kui maadelda lõputute remondiprobleemide ja hiiglaslike küttearvetega. Raha hind tõuseb ja see peaks sundima ostjaid oma tehingud veelgi põhjalikumalt läbi mõtlema.

Näiteks Pärnus kodu otsivate inimeste otsuseid peaks mõjutama ka arengud transpordiühendustes. Uus ja kiire Rail Baltic-u raudtee avardab liikumisvõimalusi Pärnu; Tallinna ja Riia vahel. Teekond Pärnust Tallinnasse võtab uuel ekspressrongil aega sama kaua kui praegu mõnest Tallinna lähivallast kesklinna.[1] Sõit Pärnust kas Tallinna või Riiga võtab tulevikus aega vaid tunni ringis (www.rbestonia.ee/kkk/: „Tallinnast Pärnusse sõidab kiire rong 43 minutiga, Pärnust Riiga tund ja 12 minutit.“). Paljudele tuleb ajaliselt lähemale ka Riia lennujaam, mis avardab „pärnakate“ võimalusi veelgi. Seega tõusevad kindlasti ka Rail Baltic-u kiirrongi peatuste lähedusse jäävate eluasemete hinnad.

Seega oma kodu ostmiseks hästi läbi mõeldud ja kaalutletud otsus on alati kõige parem soovitus kui kiirustades ja emotsiooniga tehtud otsus.


[1] Liis Elmik, „Rail Baltic mõjutab oluliselt Eesti majandust“.