arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kinnisvaraturu põhja prognoosimisest

Kinnisvaraturu hindade põhja prognoosimine on täna saanud jälle uut hoogu juurde. Head konkurendid Uus Maast esinesid julge avaldusega, et turu põhi on Tallinna korteriturul käes või juba pigem ületatud.

Kui väga ei tahaks oma südames selle väitega nõustuda, siis kardetavasti nii siiski ei lähe ja hinnad jätkavad veel mõnda aega libisemist allapoole. Domuse turuprognoosiga, mis näeb ette hindade põhja saavutamist 2010. aastal, saab pikemalt tutvuda siin. Muidugi võib meie prognoosi nimetada pessimistlikuks ja meil on kindlasti hea meel, kui see nii ei lähe. Samas on üks nüanss, millele on vähe tähelepanu pööratud, siiski piisavalt märkimisväärne ja see võib tuua sära kinnisvarategelaste silmadesse tõesti ka varem kui 2010 kevad. Osundas sellele mu üks hea sõber, kes jälgib tähelepanelikult arenguid maailmamajanduses. Nimelt me näeme arenenud tööstusriikides üha enam positiivseid signaale selle kohta, et suurem jama on seljataga. Finants- ja aktsiaturud on tõusmas jalgadele, töötuse numbrid vähenevad, kinnisvaraturud erinevates riikides on näidanud kasvu. Ka paljudele analüütikutele indikaatoriks olev USA on näidanud kinnisvara müügis häid numbreid.

Eesti oma analüütikud, reaalsete nimedega ajalehtedes ja varjunimedega internetis, on toonud välja hulga paralleele ja võrdlusi minevikust ning erinevate riikide kogemusi. Põhilised 2 väidet on siis järgmised:
– Kriisi põhi saabub Eestisse 6 kuud peale USA kinnisvaraturu põhja
– Kinnisvarakriisid (hindade langus), sh 70-ndate omad, on kestnud keskmiselt 4 aastat

Nende teeside põhjal ei saa me kuidagi väita, nagu oleks kinnisvaraturu põhi Eestis käes. Siin on aga üks konks või kui soovite, siis ka lootus. Maailm on vahepeal muutunud. Ülemaailmse globaliseerumise ja interneti leviku tõttu on muutunud lähteandmed märgatavalt. Kui 30 aastat tagasi jõudis info Eestisse, et USA majade müük on suurenud 1,8 % täpselt nii kiiresti, kui kiiresti jõudis postituvi üle ookeani lennata, siis nüüd loeme seda uudisteportaalidest samal ajal, mil ameeriklased ise. Info liigub kordades kiiremini ja muutused võivad toimuda kordades kiiremini. Samuti on kogu maailma majandus oluliselt integreeritum ja kui suurfirmade põhiturgudel hakkab paremini minema, siis jõuab see läbi tütar- ja sidusettevõtete ka allapoole, näiteks väikeriikideni. Ja selge on see, et märkimisväärse osa Eesti suurettevõtete omanikke ei asu juba ammu Eestis. Seega võivad positiivsed arengud suurriikides mõjutada meid kiiremini kui me seda arvatagi oskame ja 6 kuu ootamise asemel näeme positiivseid arenguid juba näiteks 3 kuu möödudes. Muidugi võib öelda, töötus Eestis on ikka kõrge, eksport ei näita veel vajalikku kasvu, tarbijate kindlustunne on nõrgavõitu, aga siiski…. Kui juba Konjunktuuriinstituut näeb Eesti majanduses taastumise märke, siis näeme seda meie ka kinnisvaraturul