arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Intervjuu Domus Kinnisvara aasta maakleriga

Domus Kinnisvara “Aasta maakler 2009” tiitli sai endale kutseline Marttimaakler Martti Juse. Siinkohal toome ära intervjuu temaga:

Martti, Sa oled Domuse 2009. aasta parim maakler. Mis Sa ise arvad, tänu millele Sa selle hea tulemuse saavutasid?

Arvan, et eelkõige järjekindlus ja pidev tegutsemine viisid mind uute klientideni ja edukate tehinguteni. Minu tööpäev koosneb aktiivsest ja asjalikust suhtlemisest klientidega ning nende nõustamisest ja lahenduste leidmisest. Kindlasti aitas kaasa ka varasem töökogemus maaklerina ja hea kontakt paljude klientidega, kes on minu juurde uuesti pöördunud ning soovitanud mind oma tuttavatele. Minu tulemuslikkusele on kaasa aidanud Domus Kinnisvara hea maine ja klientide varasemad positiivsed kokkupuuted Domuse maakleritega. Mul on palju häid kolleege, kes jagavad omavahel infot ja kellega koostöös on tehtud palju tehinguid. Lisaks on palju abi olnud Domuse turundustegevustest. Firma reklaami eelarve on olnud oluliselt suurem kui nendes firmades, millega ma varem olen kokku puutunud.

Kuidas Sul tegelikult läks? Kui palju tehinguid praegu üks hea maakler üldse vahendab?
Aasta 2009 oli vägagi aktiivne minu jaoks. Ma vahendasin kokku 49 kinnisvara tehingut, mis teeb keskmiselt üle 4 tehingu kuus. Nende hulgas oli nii kinnisvara müüke kui üürivahendusi. Tehingud olid äärmiselt erinevad, mõned kestsid kuid, mõned toimusid nädalaga.

Aasta 2010 peale mõeldes. Kas midagi paneb ka muretsema?

Maaklerite jaoks on probleemiks saamas kogu turul olevate müügiobjektide vähenemine, mis vähendab ka maaklerite võimalusi teha palju tehinguid. Turul on ostuhuvilisi piisavalt, kuid kahjuks ei ole tihti neile midagi pakkuda. Jutud, et ostjaid ei ole, ei vasta kindlasti tõele.

Kinnisvara müüjaid ja ostjaid on turul palju. Milliste omadustega maaklerit Sa neile soovitad?

Endiselt on suurem osa müüjatest huvitatud koostööst maakleriga, kes omab laiemaid teadmisi ja turundamise võimalusi, mis on hetke turul väga olulised asjad. Müüja soovib, et teda konsulteeritakse hinna küsimustes, korraldatakse laialdane reklaam, antaks tagasisidet, nõustatakse juriidilistes küsimustes, mis pidevalt aina keerulisemaks lähevad, kuna notariaalse lepingu osapooli on palju. Müüjad soovivad, et neil on maakler, kes kontrollib asjade käiku ja keda saab usaldada.

Ostjate juures hakkab silma aina rohkem see, et on palju eeltööd tehtud, uuritud kinnisvara kohta, mis neid huvitab, seadusandlust teatakse paremini, mõeldakse tõsisemalt ka tulevikule. Arvan, et maakler peaks kindlasti teadma oma töös vajaminevat seadusandlust, tundma turgu oma piirkonnas, omama ligipääsu tehingustatistikale ja registritele, et saada objekti kohta lisainfot.
Oluline teema on ka läbirääkimisoskus, suhtlemine on väga erinevate inimestega, kõigiga peab olema asjalik, aga samas jääma sõbralikuks ja heasoovlikuks.

Millised on Sinu soovitused kinnisvara müüjale?
Müüjal soovitaksin valida endale maakler, kes teab kinnisvara turgu müüdava objekti piirkonnas, abistaks korraliku müügiplaani koostamisel, annaks tagasisidet ja nõustaks küsimuste tekkimisel.
Soovides koostööd teha mitmete maakleritega, on aeg näidanud, et keegi ei oma kogu vajalikku infot, ostjateni jõuab palju segast infot.

Millised on Sinu soovitused kinnisvara ostjale?
Turul on hetkel suur hulk ostjaid, kelle nõudmised on kindlasti suurenenud varasema ajaga. Valik on suur, aga lähemalt vaadates jääb kliendi valikusse ainult paar sobilikku objekti. Kindlasti peaks ostja tutvuma igakuiste kommunaalmaksetega, dokumentatsiooni korras olekuga, kui finantseerimine toimub pangalaenuga, siis tasuks eelnevalt selgitada välja laenutingimused. Hea oleks küsida maaklerilt kogu müügiprotsessi kulgu, nii ajaliselt kui ka rahaliselt.

Kuidas on kõige parem Sinuga kontakti saada?
Mul ei ole vahet, kas klient soovib suhelda elektrooniliselt või telefoni teel, kuna olen paindlik ja vastan kiirelt. Minuga saab ühendust e-posti aadressil martti.juse@domuskinnisvara.ee, telefoni teel kontoris 6464 035 või mobiiltelefonil 52 14362. Üle kõige eelistan inimestega otsekontakti, kuna olen veendunud, et silmast-silma suhtlemine annab kõige paremaid tulemusi.