arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kuidas vuntsida oma kodu müügikõlbulikuks lihtsate vahenditega

Võib leida uuringuid, mille kohaselt inimesed kipuvad kulutama rohkem aega kingade kui oma uue kodu valimisele. Vähemalt minu puhul on see kindlasti nii, sest kinnisvaraobjekti suudan ma hoomata mõne hetkega, kingade ostmine aga ajab mind alati hulluks. Igatahes – kui sa tahad, et su müügis olev kinnisvara oleks järgmisele ostuhuvilisele atraktiivsem, siis alljärgnevalt mõned näpunäited, kuidas oma kodu müüdavamaks muuta. Ostuhuvilise saabudes ei ole sul tavaliselt just liiga palju aega, et positiivset muljet kujundada. Seega – tee see juba enne ära.

Miks ettevalmistus on äärmiselt oluline? Sest lõpuks on see puhas raha. Kui sa müüd oma eluruumi mingis kindlas hinnaklassis (nt 2-toalist korterit Mustamäe hinnavahemikus 600 00 – 800 000 kr), siis on konkureerivaid pakkumisi arvestades võimalik paigutuda selle hinnavahemiku alumisse või ülemisse otsa. Ülemisse otsa paigutumine ning seal müügitehinguni jõudmine eeldab aga väga selgelt suurt pingutust (ning mõnikord ka väikest investeeringut) positiivse emotsiooni loomisel.

Esimene mida klient näeb, on sinu maja valimus. Vaata avara pilguga ringi ning leia üles need kohad, mida saad lihtsate vahenditega või vähese pingutusega parandada. Kui elad majas, siis vaata, et värav ei oleks ripakil, muru oleks pügatud, kila-kola on õue pealt korralikult kuuri riiulitele paigutatud, lilled õitsevad seal kus vaja jne. Vajadusel võid muidugi kasutada murul vedelevaid laste mänguasju mulje tekitajana. Kui elad kortermajas, siis võimalusel korista koridori, istuta välisukse kõrvale mõni õitsev põõsas ning pane mõni lillepott trepikoja aknalauale. Kui mõni trepikoja sein on eriti rõvedaid roppusi täis soditud, siis selle ülevärvimine võib tegelikult maksta vaid mõnisada krooni ning paar tundi. Seejuures soovitan kortermaja trepikoja värvimistööd siiski ühistu juhatuse või vähemalt sama korruse naabritega kooskõlastada.

Edasi astub su potentsiaalne ostja esikusse. Ära kuhja seda üle kingade, jalgrataste jms-ga. Loo nii palju avarust, kui vähegi suudad. Riputa seinale mõni suur peegel, mis loob visuaalselt ruumi juurde ning peegeldab valgust ka pimedamatesse kohtadesse. Kui tahad küsida kõrgemat hinda, siis kaalu seinte heledamaks võõpamist, mis loob pisikesele esikule suurema ruumi ilme. Kui värvimine ei tule kõne alla või on ebamõistlik, siis vaata vähemalt üle, kas peaks seined puhtaks pesema. Ära sellega muidugi tapeeti ära riku.

Erilist vaeva peaksid nägema köögiga. See on koht, kus me veedame väga palju aega ning mis on seetõttu oluline mulje kujundaja. Ühest küljest võiks öelda, et kui sa saad korda teha vaid ühe ruumi, siis peaks see olema köök. Teisest küljest aga tahab uus omanik niivõrd olulise ruumi kujundada oma käe järgi. Seega pole mõtet kööki liiga palju investeerida, kuid korrastamisest pole pääsu. Pese puhtaks köögimööbel, pliit jms silmapaistvad esemed. Paiguta oma tavaline kila-kola köögi tööpindadelt ilusti kappidesse ning selle asemel eksponeeri vaagnat puuviljade ning vaasi lilledega.

Järgmine ruum tähtsuselt on vannituba. Vannitoas pese korralikult puhtaks seinaplaadid ning vann (või dušialus). Pane uus dušikardin. Tüüpkorteri niigi väikesest vannitoast vii ära kõik ebavajalik, et oleks natukenegi ruumi mida vaadata. Kraanikausi juurest korista ära risti-rästi klaasi visatud hambaharjad ja tühjad hambapasta tuubid. Nende asemele säti lilleõis ning kunstipäraselt kokku rullitud käterätid. Võimalusel säti kuskile lõhnaküünal.

Mida majas sees või korteris veel teha saaks? Pese puhtaks aknad. Riputa üles korralikud puhtad kardinad ning sea need veidi ebatavaliselt. Puhasta (pese või klopi) ära vaibad. Pesu korja toolidelt ja kapipealsetelt kokku ja pane korralikult kokku ja kappi jne jne jne. Ja pea meeles, et lihtsalt kogu kola rõdule peitmisest ei ole kasu, sest tõenäoliselt vaatab ostuhuviline ka sinna. Vaata kriitiliselt oma tube – kas tuleks seined ja lagi üle värvida ning põrandale panna senise värvitud soome papi asemele kasvõi laminaatparkett. Mõnekümnetuhande kroonine investeering võib sinu vara liigutada juba kõrgemasse hinnaklassi. Aga võib ka mitte, mistõttu konsulteeri enne suuremate rahaliste otsuste tegemist kinnisvaraspetsialistiga.

Sellist nimekirja detailidest võib jätkata pikalt. Lihtne on aga meelde jätta kõige algelisemad põhitõed – tee enne ostuhuvilise kutsumist kodus korralik suurpuhastus ning korralda asjad selliselt, nagu sa ise oma unistuste kodus näha tahaksid. Seeläbi saad pöörata ostuhuvilise inimlikkuse enda kasuks. Eruta tema meeli. Pärast maja või korteri korralikku tuulutamist valmista köögis mingi kerge ja hõrk maiustus mis levitab “mõnusa kodu” lõhna (nt küpseta õunakook) ja miks mitte pakkuda seda ostuhuvilisele tassi kohvi kõrvale. Nähtavale kohale pane mõned perepildid, et näidata “see on õnneliku pere kodu”. Sulge aknad, et hoida eemal tänavamüra. Või hoopiski ava aknad, et lasta tuppa linnulaulu. Igal juhul kujunda taustaks vaikne ja rahulik meloodia.

Mõnikord saad oma vara ka “suuremaks muuta”. Näiteks tee omale selgeks, kas su maja pööningukorrust on võimalik eluruumideks välja ehitada? Kui on, siis saad selle lisada müügipaketti. Korteriomanikul on selline võimalus üldjuhul vaid väikeste kortermajade puhul, kus pööningu- või soklikorruse osa on võimalik liita vastavalt kas siis ülemise või esimese korruse korteritega. Loomulikult eeldab see põhjalikult juriidiliste ning ehituslike detailide väljaselgitamist. Mõnikord võib siiski ümberehitustöö olla mõtetult kallis ega lisa su varale mingit väästust. Sellega seoses tuletan ka meelde, et eramut müües veendu, et sinu maja ja kinnistu dokumentatsioon (projektid, kasutusload jms) oleks ikka korras. Ostjad muutuvad üha teadlikumaks ning ei osta puuduliku dokumentatsiooniga objekte.

Ja ära unusta, et hea maakler oskab sulle kõiges selles nõu anda. Ning kui tahad müügiedu saavutada, siis on parem maakleri nõuandeid järgida 🙂