arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Vaatlejad ei ole kinnisvaraturult kadunud

Naised jälgivad seda, mis on moes, IT administraatorid jälgivad seda, mis toimub infosüsteemides, facebook põhineb sellel, et saaks piiluda teiste inimeste mõtete ja tegude tagatuppa ning KAPO jälgibki kõiki ja kõike. Omamoodi vaatlejad on ilmunud ka kinnisvaraturule. Eriti just maade ja majadega tegelevad maaklerid täheldasid juba paar aastat tagasi, et tarvitses vaid mõni atraktiivsem objekt müügist maha võtta, kui maakler sai mitu telefonikõnet, mis kõik nõudsid infot objekti käekäigu kohta.

Kriis kinnisvaraturul ja majanduses ei tühjendanud kõikide inimeste pangakontosid. Suur hulk inimesi säilitasid oma säästud, mida on ilmekalt näidanud viimastel aastatel kasvanud hoiuste maht pankades. Kinnisvaraturule ei ole tahtnud need tublid konservatiivid raha tuua seetõttu, et maailmaruumis on valitsenud hirm ja ebakindlus tuleviku ees. Kinnisvaramaaklerid vaatasid vahepeal imestuse ja masendusega, kuidas City24 ja teised tuntud kinnisvaraportaalid raporteerisid rekordilistest külastajate numbritest, kuigi korrelatsioon tehingute arvuga oli habras. Näiteks 2009 jaanuar, mil kinnisvaraturul valitses aegade suurim vaikus ja notaribüroodes võis rahulikult lõunast joogatrenni minna, siis teatas City24 iga nädal, kuidas portaalis löödi järjest külastatavuse rekord. Klikkimine käis sellise hooga, et 2010 september ei ole sarnaste külastajate numbriteni enam jõutud.

Inimesed jälgisid, mis toimub. Ootasid hindade edasist kukkumist ja ei julgenud otsustada. Unistasid, kuid ei olnud kas rahaliste või muude põhjuste tõttu võimelised ostma. Kuigi ajad on muutunud, siis huvitaval kombel ei ole need vaatlejad kuhugi kadunud ega ilmselt ei kaogi. Domuse Keila kontori maaklerid, kes tegelevad palju majade, sh puhkeotstarbeliste majadega, kinnitavad jätkuvalt nn vaatlejate olemasolu. On mitmeid näiteid möödunud nädalatest, kus mõne olulise muudatuse tagajärjel objekti kuulutusega saab maakler kõne kodanikult, kelle kõne sisu reedab põhjalikku ja pikaajalist kursisolekut objekti ajalooga. Vaatlejatel on täpselt teada pakkumiste hulk mingis piirkonnas, milline on olnud objektide lõikes hinnadünaamika ja ka kõik muud olulised sündmused. Paljud vaatlejatest on sisuliselt asjaarmastajatest kinnisvaramaaklerid, kellele kinnisvarafirmad piirkonna maaklerina rõõmuga tööd pakuksid.

Kuigi tarbijate kindlustunde indikaator on sellel aastal järjest paranenud, siis vaatlejad jätkavad oma tegevust. Oleme me ju oma lõunanaabrite pool hästi tuntud pikatoimelise loomu poolest ja „seitse korda mõõda, üks kord lõika“ võiks vabalt olla meie lipukirjaks. Seepärast pole ka mingi ime, et kinnisvaramaaklerid alati slaavlastest ostjate järele õhkavad, kelle ostmise stiil on hoopis teistsugune.