arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Harjumaa väikeasulate odavad korterid on populaarsed

Olen koos teiste Domuse maakleritega viimastel nädalatel müünud Harjumaa väikeasulates odavaid korterid keskmise müügitempoga 2 korterit nädalas. Eriliselt atraktiivseks on osutunud Nissi vald, kus huvilised haaravad 2-4 toalisi kortereid sama tempokalt, nagu jaekaubanduses ostetakse kokku tatart ja suhkrut.  Sellised asukohad nagu Riisipere, Turba ja Lehetu müüvad sama hästi nagu Tallinna kesklinna korterid. Ainuke, kuid see-eest oluline, vahe tuleb sisse hindade osas, mis Nissi valla territooriumil on jõukohane paljudele. 2-4 toalised korterid on hinnaklassis 3000-5000 eurot (50 000 – 80 000 kr) ja nende seisukord on valdavalt tugevat remonti vajav. Keskküttega korterid asuvad enamasti viisakates mitmekorruselistes kortermajades, endistes kolhoosikeskustes, kus korteri remonti tehti viimati mõnedel juhtudel Karl Vaino aegadel.

Mõnevõrra üllatav on kliendisegment, kes sellises hinnaklassis ja piirkonnas tegutseb. Suures plaanis jaotuvad ostjad kaheks, kellest valdava osa moodustavad Soomes ehitajatena töötavate meeste perekonnad ja teise osa tavalised paljulapselised pered. Kui viimane kliendigrupp on väga hinnatundlik ja vajab ostu finantseerimiseks pankade ja Kredexi abi, siis Soome ehitajad ostavad korterid oma säästude eest kohe välja. Umbes 4000-5000 eurot, mis on vajalik 3-toalise korteri soetamiseks, ei ole nüüd ühe tubli Soome ehitaja jaoks summa, mida ei õnnestuks kõrvale panna ja hiljem Eesti kinnisvarasse paigutada. Kusjuures nö investeerimiseks ostetakse vähe, põhiliselt ikka enda leibkonna elamispinna vajaduse katmise eesmärgil.

Toome ära ka mõned näited reaalsetest tehingutest:

Asukoht: Nissi vald, Lehetu
Tubade arv: 4
Üldpind: 80 m2
Korruselisus: 3/3
Hoone ehitusaasta: 1984
Seisukord: vajab remonti
Hind: 3515 eurot (55 000 kr)

Asukoht: Nissi vald, Riisipere
Tubade arv: 3
Üldpind: 56 m2
Korruselisus: 3/3
Hoone ehitusaasta: 1968
Seisukord: vajab remonti
Hind: 4793 eurot (75 000 kr)

Asukoht: Nissi vald, Riisipere
Tubade arv: 2
Üldpind: 42 m2
Korruselisus: 3/3
Hoone ehitusaasta: 1973
Seisukord: vajab san.remonti
Hind: 5113 eurot (80 000 kr)