arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kindlustunde indikaatorid tõusutrendil

Eesti Konjunktuuriinstituut on avaldanud viimastel päevadel erinevate uuringute tulemused, mis mõnevõrra üllatuslikult kinnitavad seda, et nii tarbijate kui ka ettevõtjate kindlustunne ja usk tulevikku on jaanuaris märgatavalt kasvanud. Kuigi vara on veel kaugeleulatuvaid järeldusi teha, siis tundub, et euro on toonud meile tagasi aastaid kõikunud enesekindluse ja usu.

EKI tarbijabaromeetri andmetel oli tarbijate kindlustunde indikaator* jaanuaris +1. Oluline on märkida, et indikaator on positiivne esimest korda peale 2007. a augustit, mil Eestis hakkas ilmnema kinnisvaraturu kriis. Võrreldes 2010. a detsembriga paranes kindlustunne 7 punkti võrra. Neljast tarbija kindlustunde indikaatori komponendist paranesid jaanuaris kõik komponendid – nii oma pere majandusolukorra ja säästuvõime kui ka Eesti majandusolukorra ja tööturu arengu prognoosid.

Kinnisvara turuseisund jaanuaris paranes. Kindlustunde indikaator tõusis detsembri +5-lt jaanuaris +18-ni, seda põhiliselt positiivsete ootuste tõttu – iga viienda kinnisvara ettevõtte hinnangul nõudlus järgneva 3 kuu jooksul suureneb (nõudluse saldo jaanuaris –3, detsembris –32). Teenuste müük suurenes viimasel 3-l kuul üle kolmandikul ettevõtetel (müügi saldo +26). 2/3 firmade hinnangul on olukord kinnisvara turul poole aasta pärast soodsam (konjunktuuri saldo +62). Töötajate arvu suurendamist plaanib iga neljas kinnisvara ettevõte.