arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

PARIM AEG KASVATADA OMA ÄRI

Domus Kinnisvara on kinnisvarakriisi aastatel kasvanud nagu sõnajalg enne jaanipäeva. Sellest kogemusest oleme palju õppinud ning tunneme end uue kasvutsükli alguses seetõttu üsna julgelt. Õnneks on meie kogemus üks paljudest. Ja ma loodan, et see on piisavalt julgustav ka teistele. Kuidas aga võtta meie kogemus lühidalt kokku? Ikka nii nagu seda on korduvalt tehtud enne meid – tee teistmoodi, kui valdav enamus.

Jaanuaris-veebruaris oli mul mitmeid kohtumisi erinevate kaubanduskeskuste omanikega. Just seetõttu on mul tekkinud veendumus, et kui ma oleksin jaekaubandusettevõtja, siis pingutaksin täna, mil enamik kaupmehi endiselt MASU haavu lakub, laienemise nimel. Selleks, et saavutada mastaabiefekti – paremaid sisseostutingimusi, suuremat tuntust oma kaubamärgile, efektiivsemat juhtimist jne. Ja kasvatada nii lõpuks oma kasumipotentsiaali.

Miks siis praegu? Kuigi Tallinnas on olulisemates kaubanduskeskustes üürilesoovijate järjekorrad tasapisi pikenemas, on näiteks Tartus, Pärnus ja Narvas võimalik häid kaubanduspindu saada mõistlikel tingimustel. Üürihinnad on kõigi aegade madalaimal tasemel ning hakkavad tasapisi tõusma – enam soodsamaks ilmselt olukord ei muutu. Kaubanduskeskused on oma kontseptsioonid üle vaadanud ning muutunud rohkem kliendi vajadustele vastavaks. Ja mis peamine – tarbijate kindlustunne ja jaekaubandusmahud kasvavad.

Kuigi võiks arvata, et ma vaatan asju enamasti kinnisvaraturu valguses, siis nii see siiski pole. Kui me analüüsime Domuse äripindade osakonna spetsialistidega erinevaid objekte nendele kasutajate leidmiseks, siis analüüsime tegelikult erinevaid valdkondi ja nende segmente. Muuhulgas otsime katmata alasid ning tugevama potentsiaaliga ettevõtjaid neid alasid katma. Seeläbi olen kohanud väga häid kasvuvõimalusi ka sellistes piirkondades/valdkondades, kus seda esialgu ei paistagi. Soovin kõigile uue majandustsükli alguses tarku otsuseid ja julget pealehakkamist kasvuvõimaluste realiseerimiseks. Mõnikord võib varjatud kasvupotentsiaali leidmiseks ka täiesti ootamatu kõrvaltvaataja nõuandest abi olla.