arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

RIKKAD OSTAVAD SUUREMAID KORTEREID

Paremate rahaliste võimalustega kliendid ei osta mitte üksnes kvaliteetsemat ja seetõttu kallimat kinnisvara, vaid ka suuremat. Koos kallima ruutmeetri hinnaga ostetakse omale ka rohkem privaatsust. Tihti ka staatust jms. See ilmneb selgelt, kui vaadata, kuidas muutub Tallinnas möödunud poolaastal müüdud korterite suurus vastavalt ruutmeetri hinna kasvule.

Alla 500 euro/m2 maksvate korterite keskmine suurus on 46,4 m2. Nii odavaid kortereid ei ole pakkumises siiski eriti palju ning nendega tehakse vaid ca 6,7% pealinna korteritehingutest. Suurim hulk tehinguid tehakse hinnavahemikus 500 – 1000 eurot/m2 kohta. Näiteks 501 – 750 eur/m2 maksvate korterite keskmine suurus on aga 49,1 m2 (26,2% tehingutest), samas kui 751 – 1000 eurot/m2 maksvate korterite keskmine suurus on juba 52,6 m2 (29,4% tehingutest).

Mida kallimaks läheb ruutmeetri hind, seda enam muutub privaatsus klientidele oluliseks. Kui odavamatel korteritel on suuruse vahed suhteliselt väikesed, siis kallimatel korteritel muutub see märgatavaks. Nii on 1501 – 2000 eurot/m2 maksvate korterite keskmine suurus 69,0 m2 (7,6% tehingutest), kuid üle 2001 euro/m2 maksvatel korteritel on see keskmiselt juba 88,8 m2 (4,4% tehingutest).

Sellele teemale saab läheneda muidugi ka teisiti. Mitte ainult pole kallima ruutmeetri hinnaga korterid keskmisest suuremad, vaid suuremad korterid kipuvadki olema kallima ruutmeetri hinnaga. Põhjuseid (lisaks privaatsusele ja staatusele) on muidki:
– Eenamus kinnisvaraturust on orienteeritud „keskmisele“ tarbijale, mistõttu keskmisest suuremate korterite pakkumine on väike ning nendest huvitatud ostjad on valmis rohkem maksma. Siiski ei peaks seda niiväga kartma, sest kuigi ostuhuvilisi on suurtele korteritele vähem, on ka nende pakkumisel konkurents oluliselt väiksem.
– Suurema korteri ostjate (st paremate rahaliste võimalustega klientide) jaoks on kinnisvara soetamisega kaasnev väljaminek või igakuine kulu ehk ka natukene „talutavam“. Väiksemate ja odavamate korterite ostjad kipuvad rohkem opereerima oma finantsvõimaluste piiril ning on seetõttu hinnatundlikumad.