arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Narva korterite keskmine hind tegi suure hüppe

Kui ma eelmisel kuul tegin ülevaate jaanuari korteriturul toimunust, üllatusin, sest elamispindade ostu-müügitehinguid oli oodatust rohkem. Aasta esimesed kuud on tavaliselt passiivsed, kuid tänavuse kohta seda öelda ei saa. Ka veebruar pakkus seetõttu tegevust, kuna suuremates linnades tehingute maht kasvas, ületades ka 2011. sama perioodi tulemuse.

Tehingute maht hakkas kasvama eelmise aasta kolmandas kvartalis. Aktiivsuse üheks põhjuseks oli raha paigutamine kinnisvarasse. Tõenäoliselt kehtib see põhjus ka käesoleva aasta esimeste kuude kohta.

Tallinnas tehti veebruarikuus 511 korteriomandi tehingut, mis on 28 võrra rohkem jaanuarist. Keskmine hind nende tehingutel oli 1060 €/m², mis on 2% kõrgem varasemaga võrreldes. Eelmise aasta samad näitajad oli järgmised: 375 tehingut, keskmine hind 930 €/m². Seega on aastases võrdluses 2012. aasta veebruari keskmine hind 14% kõrgem ning tehinguid 36% rohkem.

Tartus oli veebruaris tehinguid 4 võrra rohkem kui jaanuaris, kuid keskmine hind tegi ca 3% languse, olles veebruaris 848 €/m². Aastases võrdluses oli tänavu 19 tehingut rohkem ning hinnatase 8% kõrgem.

Pärnu linnas oli tehinguid eelmisel kuul 49, mis ületab 2011. aasta keskmist (39 tehingut keskmiselt kuus) kõrgelt. Maa-ameti andmetel oli nende tehingute keskmine hind 723 €/m², mis on jaanuarikuuga võrreldes 16% kõrgem. Siinjuures on oluline märkida, et veebruarikuu hulgas oli mitu korteriomandi tehingut, kus 1 m² hind oli üle 2000 €/m². Sarnaselt oli eelmisel aastal, mil kuu keskmine hind oli rekordiline 894 €/m². Väheste ostu-müügitehingute hulgas oli mitmeid arendusprojekti korterite müüke, mis viisid hinna üles.

Narvas oli veebruaris 47 korteriomandi tehingut, mis on eelmise aastaga võrreldes pigem tavapärane maht. Samas saavutas tehtud tehingute keskmine hind rekordilise tulemuse – 376 €/m². Näiteks võrreldes 2011. aasta keskmise hinnaga 309 €/m², on Narva korterite hinnad tegemas jõulist kasvu. Siiski ei saa öelda, et nõudlus oleks märkimisväärselt muutunud. Seoses paari suuremahulise ehitusprojektiga on piirkonnas huvi üüripindade vastu, kuid seni ei ole märgata üürinõudluse ja -tehingute kandumist ostutehinguteks. Kas see oli juhus, et varasemaga võrreldes oli veebruaris rohkem neid tehinguid, kus 1 m² hind oli üle 500 €, seda näitavad järgmised kuud.