arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Mida kaugem piirkond, seda väiksem ostuhuvi

Domus Kinnisvara maakleri Piret Rondo sõnade kohaselt on korteriturg maakonnas viimastel aastatel väga loid olnud. Maapiirkonnas ostetakse korter kahel juhul: kui korter on renoveeritud, elamu heas korras ja elamispind soodsa hinnaga või tehakse valik taristu olemasolu arvestades: läheduses on kool, lasteaed, pood ja arst.

Rondo tõdes, et mida kaugem piirkond, seda väiksem huvi, ja tõi näiteks Lavassaare ja Pärnu-Jaagupi. Kui on vaja iga päev Pärnus tööl käia, siis noored sinna kodu ei osta. Müügitehingute rohkusega ei saa kiidelda Paikusegi, kuigi on linnalähedane vald. Kuus tehakse seal keskmiselt paar korterimüügitehingut. Samal ajal on Paikuse korterite keskmine ruutmeetrihind viimastel aastatel tõusnud, ent jääb samast Pärnu näitajast madalamaks: Pärnu linnas on korteri keskmine ruutmeetrihind viimase paari aastaga eest ära liikunud.

Sindi korterite hinnad on aastatega aga nii palju langenud, et Pärnuga võrreldes on hinnavahe nüüd juba mitmekordne. Sindis maksab korteri ruutmeeter aga Paikusega võrrelduna ligemale poole vähem.

Rondo ütles, et huvitav koht on Koonga, kus on hakanud moodustuma soomlaste kogukond. Meelitavad korterite madal hinnatase, renoveeritud majad ja korterite väga hea seisukord. “Soomlastel pole vaja iga päev Pärnu tööle sõita ja oma sõitude tarbeks ei ole see vahemaa linnaga neile pikk,” pakkus Rondo.

Omaette fenomenina on esile tõusnud Tootsi vald: Tootsi alevis tehakse aktiivselt korterimüügitehinguid Pärnu kaugusele vaatamata. Sinna on kogunenud üsna paljurahvuseline seltskond, mis hõlmab peamiselt pensionieas eestlasi, venelasi ja soomlasi.

Vastupidi korteriturule soovitakse lähivaldadesse soetada endiselt elamuid. Ostjaile sobivad nii Paikuse, Sindi kui Audru, Sauga ja Tahkuranna. Leidub kliente, kes soovivad väga privaatse asukohaga maamaju. Tänini pakuvad veekogulähedased maamajad huvi just neile, kelle põhielukoht asub siiski linnas: kas Tallinnas, Pärnus või kaugemal. “Ei saa öelda, et neid soetatakse üksnes suvitamiseks. Tahetakse, et oleks mõnus koht, kuhu tulla igal ajal, kui hing ihkab,” märkis Rondo.

Artikli täistekst veebilehel www.parnupostimees.ee

(Artikkel ilmus 20.03. Pärnu Postimehes, autor Silja Joon)