arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kodu eestiaegses tänavas

BHF_1233_fullKeset harukordselt terviklikuna säilinud Saue tänavat Põhja-Tallinnas, mis asub poole kilomeetri kaugusel Telliskivi loomelinnakust ja kust vanalinna kõnnib kümne minutiga, seisab kollane maja, mis püüab iga möödakäija pilku.

Korteri uksel on koputi nagu vanadel aegadel. Esikusse sisenedes hämmastab põrandale laotud kahhelmosaiik. Selles kodus ei ole mitte midagi juhuslikku. Igal detailil on tähendus. Elutuppa astudes satud suurde ja avarasse ruumi, mille ühes osas on avatud köök ja teises puhke- ja elutuba.

Seinu kaunistavad väärikad Hiina-päraste ornamentidega tapeedid – tagasihoidlikud, kuid kõnekad. Sama tapeedimuster muudab  tumedatoonilisena põnevaks esiku ja kordub siis elutoas kuldkollasena, olles päeva jooksul sõltuvalt valguse muutumisest pidevalt erinevat nägu – kord metalsem, kord soojema varjundiga. Jala all nagiseb õrnalt vana mõisapõrandat meenutav ehtne, tahvelmustrisse laotud tammeparkett. Väärikas puitpõrand jätkub köögipoolelgi. Köögile lisab suursugusust avar kiviplaadiga kaetud tööpind ja söögilauaga saareke, mida kasutatakse ka külaliste võõrustamiseks. Mistahes elutoa osas ka istet ei võtaks, ikka jätkub siin, mida vaadata. Seintel on arvukalt head kunsti ja kaheksakandiline paksust klaasist peegel, laes püüavad pilku hinnalised Inglise valgustid. Läbi valgete kardinate ja rohekate puuvõrade paistab tuppa päike. Seinal tiksub vana kell.

Võimalustest tulvil köök

Selle kodu köök on nähtus omaette. Eriliselt läbimõeldud, rohke tööpinnaga. Tüüplahendusi siin pole. Ühes seinas asub maast laeni nõudekapp, tööpind algab Villeroy & Bochi topeltvalamuga, mida ilmestab retrostiilis vaskne segisti. Oskuslikult on kööki ära paigutatud jahekapp, sügavkülmik ning veinikapp. Vahesahtleid ja salariiuleid jagub samuti. Teises nurgas paikneb otse õue viiva väljatõmbega valkjashall induktsioonpliit ning praeahi, millel iga roa jaoks omaette programm. Köögitehnika on Prantsuse firmalt De Dietrich.

Samal, alumisel korrusel asuvad veel duširuum ning saun. Tõsi, viimane täidab praegu pesutoa funktsiooni. Kes soovib, saab lihtsa vaevaga saunast taas sauna ehitada – paika tuleb panna vaid keris. Samas on praegune saunaruum mugav just pesupesemistoana, kus lae alla paigutatud torule saab asetada rõivad kuivama – ei võta ruumi ja on nägus vaadata.

Teisele korrusele viiv õhuline trepp viib läbi maaligaleriist. Ülemisel korrusel paikneb õdus magamistuba koos garderoobiga ning raamatukogu-külalistetuba, mida saab soovi korral hõlpsalt kaheks jaotada. Praegu eraldab raamatukogutoa vahvaid sambaid õhuline raamaturiiul, liigendades ruumi veelgi põnevamaks. Ka sellel korrusel on hinnalised Ralph Laureni tapeedid ning suitsutammest põrand teeb paljajalu astumise mõnusaks. Teisel korrusel paikneb vanniga vannituba ning mõlemas pesuruumis, nii ülal kui ka all, on mustvalge lossimustriga kahhelpõrand, mis koos Inglise sanitaartehnikaga kujundab pesuruumidest meeldiva keskkonna.

Paljajalu aiamurul

Selle õdusa elamise taga, samal krundil, paikneb veel KAKS maja. Üks suur ja kaks väikest maja moodustavad kogu kinnistu. Suurema maja taga on ruumikas aed, kus majarahvas armastab aega veeta ja õu on tihtilugu laste rõõmsaid kilkeid täis. Ühiselt rajati siia iluaed ning laste mänguväljak, istepingiks on kaheinimese kiik. Murul joostakse paljajalu, muruplatsil võetakse päikest, suviti on õuel varikatusega telk, kus igaüks võib grillida või külalisi vastu võtta – omavahel sõlmitud kokkulepete tulemusel on kõik majaelanikud saanud tubasele elule õue pikendust, ka isiklike ürituste tarvis.

Maja taga on küngas, täpsemalt raudteetamm, kus kõrguvad puud. Puude otsas laksutab kogu suve ööbik. Siia kostavad nii kirikukellad kui ka Pika Hermanni tornist lipuheiskamisel ja -langetamisel mängitav hümn. Künka otsas, puudesalu taga, möödub hääletult oranž rong. See on kummaline linnaelu: ühelt poolt justnagu maal – kui õues muruplatsil olla, teisalt justnagu alevis – kui siinset puitasumit nautida ning kolmandaks päriselt südalinnas, kus kõik käe-jala juures.

BHF_1058_full  BHF_1135_full BHF_1177_full BHF_1108_full

Siiri_Maask_suur

Siiri Maask

Maakler