arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Vingugaasiandur on kohustuslik

vingugaasAlates 1. jaanuar 2018 muutub kohustuslikuks paigaldada vingugaasiandur kõikidesse eluruumidesse, milles asub korstnaga ühendatud gaasiseade.

Möödunud aasta alguses juhtus mitmeid õnnetusi seoses gaasiseadmest lekkinud vingugaasiga. Õnnetused juhtusid korteritesse paigaldatud gaasiboileritega, kuid ei ole välistatud, et sarnased probleemid võivad halbade juhuste kokkulangemisel tekkida mis tahes gaasiseadmega. Selleks, et vältida möödunud aastale sarnaseid traagilisi õnnetusi on valitsus ettevalmistanud vastava õigusakti, mis kohustab paigaldama vingugaasi anduri kõikidesse eluruumidesse, kus asub korstnaga ühendatud gaasiseade. Nimetatud õigusaktiga muudetakse vingugaasianduri olemasolu kohustuslikuks gaasikütte olemasolul, kuigi mõistlik on vastav andur paigaldada kõikidesse eluruumidesse, kus asub põlemisprotsessiga seotud seade, nagu näiteks puuküttel toimiv ahi, kamin, pliit jne.

Postimehele antud kommentaaris selgitas  majandusministeeriumi toote ohutuse ja tarbijakaitse talituse nõunik Ago Pelisaar, et kuigi õigusakt jõustub 1. jaanuar 2018, tuleks andur paigaldada esimesel võimalusel. Samuti on ta öelnud, et ametnikel on küll õigus kontrollida vingugaasianduri olemasolu, kuid massilist kontrolli siiski plaanis ei ole.

Vingugaas on lõhnatu ja värvitu aine mida inimese meeleelundid tuvastada ei suuda. Selle sisse hingamine isegi väikestes kogustes võib põhjustada mürgistuse, suurema kontsentratsiooni korral on see eluohtlik. Läbi sajandite on vingugaas nõudnud palju ohvreid, kuna inimene lihtsalt ei suuda tuvastada selle olemasolu enda ümber. Tänaseks on meile antud tehnilised abivahendid, mis teevad seda meie eest, seega on rangelt soovituslik ja vägagi mõistlik paigaldada vingugaasiandur kõikidesse eluruumidesse, kus asub põlemisprotsessiga seotud seade.

Ilusat ja turvalist suve jätku!

kaupo

KAUPO MÕTTUS

projektijuht