arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Mida tudeng peaks silmas pidama korteri üürimisel?

Paljud noored üle Eesti lõpetavad kevadel kooli ning asuvad iseseisvat elu elama, mis tähendab õppima ja/või tööle asumist Tartusse, Tallinna või hoopis mõnda teise linna. Suvi on üürikorterite turul alati aktiivne aeg olnud ning üürikorterite hinnad kerkivad jõudsalt suurenenud nõudluse tagajärjel. Üürnikeks on enamasti tudengid, sealhulgas ka välisõpilased, kellest paljudel puudub varasem üürikogemus. Seega tekibki küsimus – mida silmas pidada korteri üürimisel.

Valik

Enne kui hakata korterit välja valima, võiks endalt küsida 5 küsimust:

  • Missugune piirkond mulle meeldib?
  • Mis hinnaklassi korter võiks jääda?
  • Mis võiks mööblist ja tehnikast olemas olla?
  • Mitut tuba ma elamiseks vajan ja kas seda teha koos sõbraga?
  • Kas tulen ise toime korteri üürimisega või vajan vanemate abi?

Asukoht

Esimene tähtis aspekt on piirkond. Muidugi oleks hea, kui korter asuks kohe õppeasutuse läheduses, kuid paraku on üürileandjad vägagi teadlikud asukohapõhisest reeglist – soovid olla mugavalt koolile lähedal, tuleb arvestada keskmisest suurema väljaminekuga. Samas paljud tudengid omavad autot ning sellel juhul kaugus õppehoonetele enam suurt rolli ei mängi. Rolli hakkab siis mängima, kui korter liiga kaugel asub, näiteks linnast väljas, sest kütus maksab ka midagi. Väljavalitud korteri läheduses võiksid olla kauplused ja ühistranspordipeatused. Seega – leia keskmine kuldtee, millist hinda on kogu „paketi“ eest kõige mõistlikum maksta. Selleks aga tuleb rahulikult kõik tekkida võivad kulud läbi mõelda.

Hind

Tudengil on enamasti kolm võimalust hinnaklassi valimisel. Toon välja hinnaklassid Tartu näitel:

  • Üürida üksinda 1-kuni 2-toaline korter – 150€ kuni 400€ /kuus, lisaks kõrvalkulud;
  • Üürida kahekesi 1-kuni 2-toaline korter – üür ja kulud pooleks
  • Üürida 3-kuni 5-toaline korter ning see omakorda välja üürida sõpradele – 300€ kuni 650€, oleneb tubade arvust, korteri seisukorrast, asukohast.

Siinkohal peabki tudeng mõtlema, millist elu tahab ta linnas elada – kas üksi ja mittenõudlikult, kaasaegses korteris või hoopis seltskonnas. Kõiki neid valikuid saab omavahel kombineerida.

Korteri omadused

Tudengi jaoks on ideaalne, kui korter on kõige vajalikuga möbleeritud. See on tudengi jaoks positiivne juba sellepärast, et see ei tekita lisakulusid. Tähtis on ka pesemisvõimalus. Paljudes ahiküttega odavamates korterites puudub isiklik pesemiskoht ning pesemas käiakse kas ühises duširuumis või hoopis saunas. See omakorda tekitab võimalikke ebameeldivusi, rääkimata privaatsusest. Korterile lisaks võiks kasutada ka keldriboksi ning autole võiks olla kindel parkimiskoht.

Lisainfo

Viimane ja kõige tähtsam tegevus korteri üürimisel on küsida korteri kohta võimalikult palju informatsiooni, et tulevikus ei tekiks probleeme. Siinkohal tuleb pöörduda omaniku poole. Laske endale näidata arveid kõrvalkulude kohta kuude lõikes. Uurige internetivõimalusi. Vajadusel peaks küsima, kas koduloomad on lubatud või ei. Kas üürileping sõlmitakse tähtajalisena või tähtajatuna. Ja kui korteris on vaja midagi teha, siis kes selle eest maksab. Kuidas toime tulla olukorraga, kui tudeng suvel oma üürikodu maha jätab, et sügisel taas üürimist jätkata.

Kui iseseisvalt üürimine tundub siiski keeruline või pole sinu meelest piisavalt turvaline, siis kõige lihtsam on pöörduda Domus Kinnisvara konsultantide poole, kes tagavad eeskujuliku ja vettpidava üürilepingu sõlmimise sinu eest. Lepingu korrektne täitmine jääb aga küll juba sinu ülesandeks ja kohustuseks. 

Leia omale sobiv üürikorter SIIT