arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Pärnu kinnisvara tervis eriolukorras

Riigi poolt kehtestatud eriolukorrast tingitud teatmatus võttis parajalt tempokas kasvus olnud Pärnu kinnisvaraturul tempo aeglasemaks, kuid kindlasti ei ole jäänud seisma. Inertsist teostati varasemalt  kokkulepitud tehingud ja märtsis mingit langust ei olnud. Pigem vastupidi, märtsis sõlmiti kinnisvara tehinguregistri andmetel Pärnumaa ajaloo kalleim tehing: 51,5 miljoni eurose hinnaga vahetas omanikku Tootsi tuulepark.

Kahel viimasel kuul Pärnu korteriturul realiseeritud palju uusi kortereid, milled osakaal on ca 19% tehingutest. Uusarenduste korterite keskmine ruutmeetri hind oli 1820 eurot. Sellest lähtuvalt ületas Pärnu korterite müügiturg märtsis uue keskmise ruutmeetri hinnarekordi, milleks on 1443 eurot/m2.

Teadagi on Pärnu eelkõige turismipiirkond ja ca 70% ettevõtlusest on seotud turismindusega. Turismindusele, toitlustusele ja sellega seotud teenustele tõmmati küll järsult käsipidurit, kuid kinnisvarasektoris tõi eriolukord Pärnus rohkem valikut üürikorterite turule.
Nimelt on Pärnus alati puudus olnud pikemaajlistest üürikorteritest. Üürikorterite pakkumiste turguosa on kuuga kasvanud ca 23%. Pakkumiste arv on kasvanud just seetõttu, et paljusid lühiajalisi suvituskortereid pakutakse nüüd üürile pikemaks ajaks.

Turu üldine foon ostjate ja müüjate vahel hakkab kaalukaussi muutma. Kuni erioukorrani oli turg suuresti müüjakeskne, siis hetkel liigub kinnisvaraturg ostjakesksemaks. On tunda, et ostmise otsuste tegemistel ollakse ootepositsioonis. Ostjate ootus on, et hinnad hakkavad langema ja et turule tuleb uusi müügipakkumisi. Praeguses olukorras, kus eriolukorra piiranguid leevendatakse, jätkab Pärnu kinnisvaraturg loodetavalt normaalset funktsioneerimist.

Pangad jätkuvalt pakuvad ja väljastavad laene. Tõsi, natuke suuremalt hindavad nad laenuriski klientide puhul, kes hetkel ei saa eriolukorra tõttu tööd teha. Notaris saab nüüd tehinguid sõlmida kontaktivabalt, kaugkinnituse teel. Väga mugav teenus,  loodetavasti peagi saab normiks.

Kokkuvõtlikult võib ütelda, et Pärnu kinnisvaraturg ei ole “nähtamatu vaenlase” poolt nakatatud, täidab eriolukorra kehtestatud norme ja ootab pikisilmi liikumisvabaduse piigangu lõppu tõestamaks kõigile, et parim puhkus on Suvepealinnas.

Tutvu ka märts 2020 kinnisvaraturu ülevaatega >>