arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Lao- ja tööstushoonete ehitusmahud on viimase 10 aasta suurimad

2020 ärikinnisvara-aasta näitas, et lao- ja tootmispindade sektor pidas eelmise aasta raputustele vastu kõige paremini, sest pindadega seotud vakantsuse-, rendi- ja tulumäärad püsisid aastases kokkuvõttes suhteliselt stabiilsed.

Viimaste head näitajad olid tingitud sektori olulisusest meie igapäeva elus – sai ju logistika meie ümber teatud segmentides hoogu juurde, e-kaubanduse areng mitmekordistus, kaupade hoidmine ja tootmine ei kolinud n-ö kodukontorisse, vaid tegevus jätkus olemasolevatel pindadel jne.

Sektori atraktiivsus peegeldus ka 2020. aasta ehitusmahtudes, mille kohaselt alustati ehitamisega lausa kaks korda rohkem kui seda tavapäraselt tehti ühel aastal. Statistikaameti andmetest selgus, et kui reeglina alustati viimase viie aasta jooksul uue lao- või tootmishoone püstitamist, laiendamist või ümberehitamist umbes 400 000-500 000 m2hoonete pindala arvestuses, siis 2020. aastal oli see näitaja 1 014 576 m2. Tõsi, kõik ehitamise alustamise teatised ei pruugi tähendada hoonete lõpuni ehitamist ja arvestada tuleb ka sellega, et hoonete ehitamine võtab aega, kuid sellegipoolest on antud näitaja võrreldes eelmiste aastatega oluliselt erinev, mis selgelt viitab sektori atraktiivsusele. Viimast kinnitab ka asjaolu, et ainuüksi juba 2020. aastal tuli turule pea 307 067 m2 lao- ja tootmishooneid, mis on viimase kümne aasta paremuselt teine näitaja.

Tõenäoliselt püsib lao- ja tootmispindade sektor atraktiivne just tänu 2020. aasta nö suhteliselt edukalt läbitud tuleproovile ning seetõttu on jätkuvalt oodata uute hoonete lisandumist turule ka 2021. aastal. Ehitusmahtude tempot võivad aeglustada kiirelt kasvavad ehitushinnad, mis survestavad varaga seotud tulumäärasid.