arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kuidas otsida just Sinu jaoks parimat kinnisvara?

Objekte, mille vahel valida on erinevaid. Valikus on suuri või väikeseid, renoveeritud ja remonti vajavaid, ülehinnatud või kahtlaselt odavaid ning ka pikka aega müügis olnuid. Kuidas endale selles kirjus maailmas leida parim variant? Vastus on tegelikult üsna lihtne. Tuleb olla kaalutlev, kuid samas ka avatud kõigile pakkumistele. Lõpuks on ainult kaks varianti: kas valid hetkel hetkel pakutavate seast või oodata uusi võimalusi.

Kui inimesel on visioon paigas, on tal lihtsam objekte leida või talle neid pakkuda. Samas kui jäädakse liialt raamidesse kinni, ei pruugi seda ideaalset kodu tullagi. Tea, millest Sa taganeda ei kavatse, kuid ära jää liialt detailisesse kinni – kui vaadet potentsiaalse kodu rõdult pole Sul tõenäoliselt võimalik muuta, siis siseviimistluse saad lihtsasti hiljem oma maitse järgi kujundada.

Jälgides neid punkte on kindlasti kergem kinnisvaraportaalides omale sobivat kinnisvara otsida.

Palju sul reaalselt raha on?

Ära alusta sellest, mitut tuba vajad või kas tahad maja või korterit, vaid hoopis otsusest, kas finantseerid ostu ise või on Sul selleks panga abi vaja. Kui on vaja kaasata ka pank, mine kõigepealt konsultatsiooni. Pangas saab kiiresti selgeks Sinu hinnapiir, mis on põhiliseks otsustajaks, mida Sa otsima asud. Nii jääb ära hilisem pettumus, kui oled leidnud sobiva koha, Kui ei saa seda siiski endale lubada ei saa.

Otsusta ära sobivad piirkonnad

Näiteks, kui Sul pole autot, peab kodu asuma Sinule ja Sinu perele vajalike asutuste (koolid, lasteajad, töökoht, kaubplus jms) ja lähedal või peab piirkond olema väga hea ühistranspordiühendusega. Kaugemate piirkondade puhul peaks juurdlema asjaolu üle, kas ikka tahetakse olla lastele pidevaks “taksojuhiks” või kas enda sotsiaalne elu seeläbi siiski kannatama ei hakka. Mõelge läbi oma igapäevaelu tegevused ja valige sobivaimad piirkonnad välja.

Vaata ruumilahendusi ja nende sobivust, mitte viimistlust

Nüüd on valik kitsam. Objekte läbivaadates hakkavad välja joonistuma detailsemad eelistused. Siin tekib oht jääda teinekord liiga kinni pisiasjadesse, mis tegelikult on muudetavad või ollakse liiga entusiastlikud ja unistatakse üle oma võimete piiri. Teiste valitud värv või tapeet ei pruugi Sulle sobida, need on aga lihtsasti muudetavad. Samas peab arvestama, et ruumilahenduste ümbertegemine on juba palju suurem kulu. Hinda oma vahendeid realistlikult. Kui meelepärane objekt nõuab palju tööd ja raha, kuid selleks vahendeid napib, ei taha ka pangad rohelist tuld näidata.

Vaata objekti, kui potentsiaalset kodu, mitte ära sorteeri neid ruutmeetrite järgi

Jah, ruutmeetrid on olulised, kuid kinnisvaraportaali pannakse ehitisregistrisse sissekantud pinnaandmed. Seega võib juhtuda, et sobiv pakkumine ei pruugi Sinuni jõuda ametniku näpuvea või väljaehitamata teise korruse tõttu, mis otsingusse ei mahu. Ka mõni soovitust väiksema ruutmeetrite arvuga kodu võib üllatuslikult tunduda kompaktne, mugav ja hubane.

Võrdle erinevate objektide kulusid

Tihtipeale tähendab odavam hind ka kehvemat maja või korteri seisukorda ja see võib tähendada omakorda kõrgeks osutuvaid kulusid. Ära unusta uurida tulevase kodu kommunaalkulusid või korteri puhul näiteks seda, kui suur on remondifond või kas ühistu on võtnud laenu. Arvuta oma praegused ja tulevased kohustused läbi ning pane numbrid reaalselt paberile. Ära unusta lisada sinna ka võimalikud remondikulud.

Mõtle, kas Sa tahad seal elada ka 5 või 10 aasta pärast

Kui pikaks ajaks Sa kinnisvara otsid? Kas kinnisvara ostetakse tulevasele perele? Mitu teid on või olema saab? Natukene tulevikule mõelda pole paha, kuid ära ka üle mõtle – põhimõtteliselt on võimalik tulevikus soetada kodu, mis vastab Sinu muutunud vajadustele.

Otsi sobivat mitte ideaalset

Hetkel ideaalne ei pruugi olla seda ka hiljem. Sinul on võimalus see ideaalseks luua. Kodus peab olema tunne, et Sa tahad sinna minna. Pooleliolev remont, mis kuidagi valmis saada ei taha, ja muud olmemured muudavad kodu lõpuks rusuvaks. Mõistlik on kohe alguses mõelda sellele, kui kaua Sa oled valmis seda ideaalsust ootama. Ole oma plaanides realistlik, igat vaba hetke ei suuda alati koduehitusse investeerida. Arvesta, kui palju aega kulub isetegemiseks, kui samas käite ka tööl, reisite või soovite lihtsalt kodus puhata.

Kui aga seda, mida Sa otsid, ei ole hetkel kinnisvaraportaalides pakkumises?

Nii mõnedki loodavad n-ö “sahtliobjektide” peale ja saadavad ostusoovi erinevatesse kinnisvarabüroodesse. Neid objekte pole maakleritel tegelikult aga ülemäära palju kohe tagataskust võtta. Küll aga annab ostusoovi saatmine eelise, et Sinuni jõuab uue objekti info esimeste seas. Oluline on ära märkida piirkond, hinnapiir ja minimaalne tubade arv, mida soovid. Võid märkida ära ka detailsemad erisoovid, kuid ära liialda. Nii ei pruugi Sinuni jõuda objekti info, mis Sulle tegelikult võiks siiski meeldida. Sõnapaarid “heas korras” ja “mõistlikud kulud” tähendab erinevate inimeste puhul erinevaid asju, seega müüa selles osas jällegi detailsem olla. Kui Sind ei huvita järelturu kinnisvara, tasuks ka see kindlasti ära märkida.

Alternatiivsed otsingukohad

Kinnisvaraportaalide kõrval on populaarsed ka vastavad sotsiaalmeediagrupid. Kuigi sealt võib leida pärle, on enamus neist objektidest ka suuremates kinnisvaraportaalides juba nähtavad. Loomulikult on erandeid, seega tasuks oma piirkonnas ka nende gruppide liige olla, neid jälgida või miks mitte ka sinna oma otsitud kodu kirjeldus postitada.

Jälgides neid näpunäiteid ja avardades oma otsingukohti, leiad lõpuks kindasti soovitud kinnisvarani. Edukat koduotsingut!