arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

7 väidet kinnisvaramaakleri tööst – müüt või tegelikkus

Kinnisvaraturu käekäigust sõltuvalt kasvab või kahaneb ka kinnisvaramaaklerina tööd alustavate huviliste hulk. Kui turg on aktiivne, tundub ka töö sel alal atraktiivne ning vastupidi, turu jahtudes on omajagu neid, kes valdkonnast lahkuvad. Kinnisvaramaakleri tööst ringleb mitmeid müüte ja eksiarvamusi, mis meelitavad huvilisi „kerget“ raha teenima. Allpool räägin lähemalt teemadest, millele tasub mõelda, kui töö kinnisvaramaaklerina huvi pakub.

Müüt või tegelikkus?

  1. Kinnisvaramaakleri töö on lihtne

See eksiarvamus võib tuleneda asjaolust, et kinnisvaramaakleriks võib hakata igaüks ja seda eelneva koolituseta. Töötamine kinnisvaramaaklerina ei eelda Eestis kutsetunnistuse omamist, kuigi seda on võimalik enda professionaalsuse tõstmiseks ning tõendamiseks taotleda.

Eemalt vaataja jaoks tundubki kõik lihtne, kuniks ei proovi ise järgi! Kinnisvaramaakler ei tegele üksnes fotode tegemise ning kuulutuse teksti koostamisega. Maaklerilt eeldatakse pädevust korraga mitmes valdkonnas nagu seadusandlus, maksundus, ehitus, turundus ning psühholoogia. Et olla kõiges asjatundja on vaja suurt kogemuste pagasit või siis palju asjatundlikke kolleege, kes nõu ja jõuga abiks on.

  1. Kinnisvaramaakleri raha tuleb kergelt ja kiirelt kätte

Selleks, et kinnisvaramaakleril tuleks raha kergelt ja näilise pingutusteta kätte, on vaja enne mitu aastat targalt panustada. See tähendab järjepidevat ja aktiivset tegutsemist, et oleks piisavalt rahulolevaid kliente, kes soovituste kaudu uusi kliente juurde tooks.

Kiired tehingud eeldavad õige turuhinnaga atraktiivse kinnisvara olemasolu maakleri portfellis. Nende objektideni jõuab pigem pikema kogemusega ja suurema kontaktide võrgustikuga maakler. Alustaval maakleril võib esimeste tehinguteni jõudmine võtta aega ka kuni 6 kuud. Seega on hea mingi rahalise puhvri või turvavõrgustiku olemasolu, et maakleritööga tõsisemalt tegutsema hakata.

  1. Kinnisvaramaaklerid teenivad väga hästi

Paljude jaoks on see müüt aga osade jaoks on see tegelikkus. Enamasti on see tegelikkus neile, kes on paar aastat seda tööd juba teinud ja kelle juurde tulevad kliendid tänu soovitustele ise. Müüdiks jääb see neile, kes kinnisvaramaaklerina alles alustavad ja suurema pingutuseta kohe suurt tulu loodavad saada.

Oluline on meeles pidada, et kinnisvaramaaklerid tegutsevad peamiselt ettevõtjatena, kes oma sissetulekutelt maksavad ise maksud ning jagavad tulu ka oma kinnisvarabürooga. Seega pole kogu tehingult makstud vahendustasu kasum, mida saab kulutama hakata.

Tõik, millele vähem tähelepanu pööratakse on tulude ebaregulaarsus. Kinnisvaramaaklerid võivadki teenida väga hästi, kuid seda enamasti mitte iga kuu järjest. Mõni kuu võib teenida viiekohalisi numbreid, kuid järgnevad paar kuud võivad olla sissetulekuta.

  1. Kinnisvaramaakleri töö on väga paindlik, tööta millal soovid

Kinnisvaramaakler on tõesti oma aja peremees. Kellast kellani töötamist maakleritelt ei eeldata, kuid klientide ootused ning spetsialiseerumine mõjutab seda, mis aegadel maaklerid tegusamad on. Näiteks eeldab klient, et elukondlikku kinnisvara vahendav maakler vastab telefonile või saab näidata neid huvitavat kinnisvara õhtuti või nädalavahetusel, kui kliendil on vaba aeg. Ärikinnisvaraga tegelevalt maaklerilt oodatakse aga vastupidi kättesaadavust tööpäevadel kella 9.00-17.00 vahel.

  1. Kinnisvaramaakleri tööga alustamiseks pole peale arvuti/telefoni midagi vaja

Vastus on korraga nii jah kui ka ei. Arvuti ning telefon on tõesti kinnisvaramaakleri peamised töövahendid, kuid vajalik on ka oma sõiduvahendi ning juhilubade olemasolu. Üksnes ühistranspordist sõltumine seab väga suured piirangud tegutsemispiirkonnale ja võib osutuda väga ajakulukaks ettevõtmiseks.

  1. Kinnisvaramaakler ei vastuta millegi eest

See on puhas müüt. Maakleril on tehingutes suurem roll kui see esialgu välja paistab. Seadusandlus ei nõua kinnisvaramaaklerilt kutsetunnistust, kuid nõuab mitmete reeglite järgimist ning info kogumist ja vajadusel edastamist. Näiteks vastutab kinnisvaramaakler enda poolt kinnisvara kuulutuses jagatava info eest või info eest, mida ta teadis, kuid ei jaganud. Samuti peab maakler uurima ostjatelt infot tehingusse jõudva raha päritolu kohta. Kuna enamik kinnisvaramaaklereid tegutseb oma ettevõtte alt käsunduslepingu alusel on neil kohustus hoida korras ka oma ettevõtte raamatupidamine, esitada aastaaruandeid jne.

  1. Suuremas kinnisvarabüroos on lihtsam tulemusi saavutada kui üksinda tegutsedes

Alati on neid, kes eelistavad tegutseda päris omaette, oma ettevõtte nime alt, kuid enamiku jaoks ei ole see parim lahendus. Suurema büroo roll on pakkuda maaklerile tugiteenust, mis aitab teda kiiremini suurepäraste tulemusteni. Näiteks on suures büroos olemas taustameeskond hindajate, juristide, mentorite ja teiste maaklerite näol, kes aitavad leida vastuseid väga erinevatele küsimustele, mida selles töös alati ette tuleb. Peab aga rõhutama, et kinnisvarabüroo ei garanteeri tööd ehk kinnisvaraobjekte maakleritele. Oma portfelli peab iga maakler ise kinnisvaraobjektid leidma. Õnn on lõpuks ikka igaühe enda teha.

Kinnisvaramaakleri elukutse on pigem nagu elustiil. See ei ole lihtne töö, sest eeldab pidevat suhtlemist, enesearengut ning kannatlikku tegutsemist eesmärgi suunas. Need aga, kes otsustavad väljakutse vastu võtta ning end kinnisvara alal proovile panevad, võivad saavutada suurepäraseid tulemusi.

Asjalikke ning hoolivaid kinnisvaramaaklereid oodatakse alati igasse büroosse tööle. Professionaalsus on saavutatav ajaga ja suuremad bürood pakuvad igakülgset tuge koolituste, mentorite ning juhendmaterjalide abil. Kui see töö Sind kõnetab, võta minuga ühendust ja räägime lähemalt.