arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tagasivaade 2023. aasta Haapsalu kinnisvaraturule – mereäärne kinnisvara kui visiitkaart rahakoti vahel?

Hea väljend kinnisvarasõnastikus on, et kinnisvaraturg on stabiliseerumas. See annab teada, et senine turg oli n-ö ebanormaalne ehk siis helikiirusel hindade tõusulaines. Hinnatõus aga külmus ja külmus ka ostuhuvi. Uudistajaid oli küll ja veel, aga ostuotsus jäi ootele. Ostuprotsessi pidurdas lootus hinnalangusele ja pidurit tõmbas ka euribori tõus. Ostjad jäid olukorda kinnisvaraturul põrnitsema. Arendajad ei saanud hinda langetada, kuna ehitus oli olnud kallis ja projekt oleks kiskunud miinusesse. Järelturul küll veidi hinnad langesid, mis omakorda lõi olukorra, et vanemat vara müües tekkisid liiga suured käärid, et uusarendusse kodu soetada.

Samas kinnisvaraportaalidest terendab veel jätkuvalt selliseid hindasid, mil “kinnisvarapidu” oli kõrgstaadiumis. Need hinnad on müüjatel veel n-ö lihasmälus, mis ei tähenda, et selle tasemega ka ostjaid oleks. Ostuhuvilised teevad müüjatele ka ebamõistlikke pakkumisi, aga müüjad ei soovi 3-toalist 2-toalise hinnaga müüa ja seepärast antakse ka osa müüki pandud kodusid üürile, oodates paremaid aegu. Nagu ikka, jäi toimima vajaduspõhine ost-müük, aga lihtsalt elukvaliteeti parendavad tehingud kinnisvaraga jäid teadmatuse mõjul ootele. 

Vaataks korraks tagasi aastasse 2023 Haapsalu kinnisvaraturul. Kui covidi-aegsel perioodil hakati otsima üksikut maja paksu metsa sees, siis nüüdseks on taas in ja otsitud objekt “väike maja Haapsalus”. Aga ega selliseid pakkumisi ülearu palju ei ole, sest ka Haapsalu vanalinn on suhteliselt täisehitatud. Õnneks ikkagi renoveeritakse ja taastatakse ka vanu maju, aga need on küll rohkem kortermajade projektid.

Haapsalus on lahe – suvel kõik nädalavahetused ägedaid üritusi täis, talvel maapealne vaikuse ja rahu paradiis. Nii vaikset aastat Haapsalu kinnisvaraturul, nagu oli 2023, ei meenugi. Loomulikult toimus ost-müük, aga siiski väga pianissimo tempos ja ikka vajadusepõhiselt, mitte emotsioonidele tuginedes.

Nagu ikka olid ostjate sihtgrupid erinevad. Kodukoha vahetajad mujalt Eesti linnadest, kes ihkasid väikelinna rahulikku atmosfääri. Kohalikud, kes vajasid vajaduspõhiselt eluaseme vahetust (olemasolev jäi suureks/väikseks). Noored, kes alustasid isesesvat elu ja soovisid kolida vanemate juurest oma pessa (tihtipeale sai küll taksituseks omafinantseering). Investorid kinnisvara väljaüürimise eesmärgil. Sellistel puhkudel osteti küll uusi ja kallimaid/eksklusiivsemaid kortereid vanalinnas ja mere ääres. Eelnevasse gruppi kuulusid ka sellised ostjad, kellelt küsides “Kas sul on Haapsalus kinnisvara, kus suvel olla? Ei olegi või?”, pidid nad selle kinnisvara endale soetama. Nagu visiitkaart rahakoti vahel, et mul on ka Haapsalus Lossi Platsis, mere ääres kinnisvara. Selliseid kortereid välja ei üüritud, seal lihtsalt vahest oldi.

Ega Haapsalu üüriturg aastaringselt väga ei lokka. Suvel on küll majutusega defitsiit. Seepärast ostavadki üüriinvestorid kinnisvara Haapsalu vanalinna või “varbad vees” piirkonda kallima otsa tooteid. Vanalinnas on moodsalt ja kallilt sisustatud 2-toalise korteri üür nädalalõpuks ca 600 €. Huvilisi jagub terveks suveks, talvel seisavad need pinnad tavaliselt tühjana, suvine tootlus ju muljetavaldav.

Haapsallased vajavad muidugi ise ka uusarenduste kortereid, ridaelamuid ja maju. Siinkohal hakkab mõjutama kindlasti sissetulek ja omafinantseeringu võimalused. Kohati tundub ka 2200 €/m2 115m2 ridaelamu eest kallis ja uusarenduste korterid kuni 3000 €/m2 piiripeal, sest järelturul küsitakse vanemates kortermajades kodude hinnaks 900-1400 €/m2, enamus neist küll vajavad remonti.

Nüüd, kui euribor on tasahilju langemas ja samas on osa arendajaid uued projektid pausile pannud (et tuleb olemasolevad ära osta, sest uued projektid tulevad ei-tea-millal ja siis on ka juba hinnad ilmselt kõrgemad), siis loodetavasti 2024. aasta kinnisvaraturg elavneb ja seda kindlasti ka Haapsalus.

Ei saa märkimata jätta, et Haapsalus toimus möödunud aastal ka ligi poolemiljonilisi majaostu tehinguid ja pakkumisel on ka hüpereksklusiivses piirkonnas kortereid hinnaga 5000+ €/m2

Tulge luftitage sajaseid, õnneks on, kuhu investeerida ja vahendeid paigutada.

Haapsalus on lahe!