arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tapeeditrendid, millest ei saa 2022. aastal üle ega ümber

Uued trükitehnikad ja üha paremad materjalid nihutavad piire aina edasi ka tapeedimaailmas. Tegelikult on ammu möödas see aeg, kui trükiti ainult paberile. Erinevatest materjalidest kombineeritud tapeedi materjalid muutuvad aina vastupidavamaks, mitmekülgsemaks ja samal ajal ka ökoloogilisemaks. Aga muutumises ei ole ainult materjal ise, vaid ka sellel kujutletav. Ei tea kas mõjutajaks on olnud maailma raputanud pandeemia või on hoopis ära tüüdanud skandinaavia stiilis kindlad valikud. Igatahes tundub, et 2022. aasta märksõnaks võib pidada muinasjutulisust. 

1) Maalilised vaated seintel

Maalilised maastikud ja metsistunud aiad on aasta olulisim märksõna 2022. aasta tapeeditrendides. Unenäolised ja meeleolu loovad vaated võivad viia kujutlusvõime ja sisustusoskuse täiesti uuele tasemele.  See sobib nii klassikalise kui modernse stiiliga interjööri ja ei pea just palju vaeva nägema, et kõik kokku kõlama panna. 

Kunstipäraste panoraamseintega annab lisada ruumilisust, mängulisust ja tekitada kordumatu interjööri. Mängust ei tohiks kõrvale jääda ka tekstiilid. Seda nii kardinate, pehme mööbli kui põrandakatete näol. 

 

2) Botaanika ja linnud

Looduse temaatika on põimitud kõikidesse trendimustritesse. Eriti nähtavalt tulevad esile linnud ja suurejoonelised taimed, puud, troopilised olustikud. Tundub nagu tapeedid tahaksid vägisi tuua loodust siseruumidesse ja muuta seeläbi olustikku ning õhustikku. Ilmselt vajame seda enam kui kunagi varem. 

Nendesse tapeedimustritesse on seotud üksjagu ajalooliselt tuntud mustrielemente kui ka moodsamaid motiive. Igal juhul on taas moes (kui see üldse kunagi on olnud mitte moes) Morrise ja Sandersoni tapeetide rikkalikud, lopsakad seinu katvad botaanilised lilled, väädid ja sinna sisse peidetud linnud/loomad.

3) Hiina ja Jaapani temaatika

Hiina ja Jaapani kunstist inspireeritud tapeedid tulid esmakordselt Euroopas moodi 18. sajandil. Vahelduva eduga on neid aeg-ajalt taas avastatud, kuid algaval aastal teevad nad kindlasti suure hüppe rambivalgusesse. Sobitudes ideaalselt floora ja fauna moodsasse konteksti, on nad oma koha leidnud erineva stiiliga interjöörides. Millegi pärast eriti armastatakse kasutada sellise motiiviga tapeeti vannitubades. Sümboliseerides ihu- ja hingepuhtust, tasakaalu ja kohalolekut, mida idamaade filosoofia meile õpetab, aitab see luua ka meie argipäeva unenäolise hetke, mida vannis lõõgastudes nautida. 

4) Rohelised ja sinised toonid

Ülalmainitut arvesse võttes on loogiline, et roheline on sisekujunduses jätkuvalt lemmik. Värv, mis annab garanteeritult igale ruumile trendika välimuse. Kui aasta tagasi rääkisime sisekujunduses palju metsarohelisest, siis nüüd uuel aastal kipub see pigem olema elujõuline smaragdroheline, juveele meenutavad sügavad ja säravad rohelised toonid. 

Roheline värv lisab ruumi igal juhul hubasust, tasakaalu ning toob omamoodi loodust taas lähemale.  

5) Tekstuursed tapeedid

Ühevärviline tapeet ei tähenda üldse mitte ühemõõtmelist paberilehte seinal. Kuulen sageli, et kui juba ühevärviline tapeet, siis odavam ja mõttekam on sein värviga katta. 

Aga lugu pole üldse nii lihtne. Tekstuurne materjal seinal annab juurde mitmekihilisust, tekstuuri ning muuhulgas ka parema akustika ruumis.  Moodne tehnoloogia lubab eksperimeteerida erinevate (taastöödeldud) materjalidega  ja luua täiesti kordumatuid kontekste. 

6) Seinapaneelid

Seinte poolitamine, jagamine liistudega on juba mõnda aega olnud sisekujunduses päevakorral. Ka tapeedimoes on see oluliseks märksõnaks saanud, sest julged värvid ja mustrid võivad muutuda teinekord liiga koormavaks. Heaks võtteks ongi siinkohal paigutada tapeet paneelide sisse ning hajutada sel moel mustri intensiivsust. 

Eripakkumine Domus Kinnisvara kliendile: mööbel, kodutekstiilid, tapeedid, vaibad, valgustid, aksessuaarid jms -15%. Soodustuse kohta küsi infot oma Domus Kinnisvara kontaktilt.

 

Katariina Kalda /sisekujundaja/ Elustiilisalong Muster

https://muster.ee/