arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

5 möödapääsmatut sammu uue kodu leidmiseks

Uue kodu otsinguprotsess tundub pealtnäha lihtne, aga süvenema hakates leiad, et asju, millele eelnevalt tähelepanu pöörata, on tegelikult palju. 

Koduga seonduv emotsioon on meis kõigis erinev. Kodu soetamine aga pole pelgalt emotsioon, vaid teatud tingimustele parima lahenduse leidmine. Siinkohal jagame mõned juhtnöörid esimeste sammude tegemiseks oma uue kodu leidmise suunas, et vältida tekkida võivaid vigu.

Enne vaatamiste kokku leppimist tööta läbi järgmised teemad:

Eelarve

Koosta endale korralik kõiki kulusid ja tulusid arvesse võttev eelarve – nii saad teada, kui palju tegelikult eluks vajalikult kulutad. Pane kirja oma iga kuu kulu: söök, majapidamiskulud, kulutused lastele, kütusekulu, olemasolevad liisingud ja laenud, kindlustused, krediitkaardid, hobid, lemmiklooma kulud, rõivastuse ja jalanõude kulud. Kui oled selles osas asjad selgeks saanud, siis saad hakata vaatama oma eelarvesse jäävaid kinnisvarakuulutusi — nii säästad aega ja ka raha, mis võinuks kuluda siis, kui oleksid omale üle jõu käiva “unelmate kodu” ostnud.

Tegelikud vajadused 

Järgmiseks tuleks selgeks teha, millised on sinu pere vajadused asukoha ja suuruse suhtes. Lastega perekonnal on tähtis, et läheduses oleksid koolid ja lasteaiad. Kui aga kool pole jalutuskäigu kaugusel, siis hea oleks üle vaadata ühistranspordi marsruudid. Need peaksid võimaldama lapsel hõlpsalt pääseda kooli ja tagasi. Samuti tuleks tutvuda piirkonnas olevate vaba aja veetmise võimalustega ning toidukauplustega. Lasteta peredel võib eesmärgiks olla hoopis võimalikult lähedal oma töökohale ning meelelahutus- ja teenindusasutustele.

Tähtis on ka teada, millised on perekonna harjumused ja soovid. Kas elada linnas, kus kõik on käe-jala juures või leida endale mõnus maakodu eemal mürast ja kärast? Omada mugavustega kodu kesklinnas või leida murulapiga elamu äärelinna? Kui noor pere mõtleb juba ostuhetkel laste saamise peale, siis tuleb läbi mõelda ka see, kas algselt planeeritud väiksema, 1-2-toalise kodu ostmine on kõige mõttekam või tuleks kohe suuremaid vaadata.

Laenuvõimekus

Suhtle aegsasti pankadega! Enne ei ole mõtet uut kodu välja valima minna, kui oled selgeks saanud, kas ja kui palju saad pangast laenu. Tee selgeks, millist laenu saad taodelda, kui kõrge on intress, kas välja valitud kodu sobib hüpoteegi seadmiseks, millised peavad olema lisatagatised jne. Kui saad pangast teadmise, et oled laenukõlblik, siis tuleb kindlasti hoida joont, et sinu laenuvõimekus ei langeks. Hoia kindlasti kõik kulud kontrolli all! 

Kust tuleb omafinantseeringu summa? Tihti kipub see kuidagi ununema või hakatakse seda ajama alles siis, kui ost on juba kindel. Kui uue kodu ostmise üks eeltingimusi on eelmise kodu maha müümine, siis ei tohi seda protsessi kuidagi unarusse jätta, need peavad paralleelselt käima.

Külastades potentsiaalseid uusi kodukohti, pane oma fookus sellistele asjadele:

Tutvu kaasnevate (püsi)kuludega

Küsi kulude kohta – ostuhinna kõrval on olulised ka püsikulud, mis kaasnevad kodu kasutamisega. Näiteks ebamõistlikud kommunaalkulud toovad halva kvaliteediga korterelamute puhul kaasa kõrgeid laenumakseid. Väheoluline pole ka see, kes korterelamut haldab – tutvu haldusfirma ja sellele makstavate summadega ning kontrolli, et hoonega seotud dokumendid oleksid korras.

Palu endale tutvustada kõiki ostetava kodu puudusi

Siin ei aita muu, kui küsida omanikult või maaklerilt ausat tagasisidet. Alati tasub ülevaatuse jaoks kaasata ka ehitusspetsialist, kes oskab vigu märgata ja neid tuvastada. Mida paremini objektiga kursis oled, seda täpsemini oskad tulevikus tehtavaid investeeringuid planeerida. Millegi ümbertegemisest või korrastamisest ei pääseta üldiselt nagunii.

 

Töötades eelnevalt välja toodud punktid läbi, läheb koduotsing kindlasti ladusamalt ja kõigile osapooltele mugavamalt. Enda jaoks ideaalse kodu saad leida ainult siis, kui tead, mida otsid.

Turvalisi ostutehinguid, uusi ja ilusaid elamusi uues kodus!