arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kinnisvaramaakleri välimääraja

Aastate jooksul olen ma kohtunud sadade maakleritega ja täheldanud, et paljusid nende hulgast võib grupeerida teatud iseloomujoonte ja tegutsemise strateegiate järgi. Tahtes kaitsta tsunfti au, siis ütlen kohe ära, et enamuse Eesti kinnisvaraturu maakleritest moodustavad tublid, aktiivsed, sõnapidajad, ausad ja pädevad professionaalid. Muuseas, tähelepanuväärselt palju nendest töötab Domuses:) Aga on ka maaklereid, kellel on teatud „kiiks“ juures ja need olengi nüüd grupeerinud alljärgnevalt:

Aatomik
Kontoris ta on ja ei ole ka, kuid koosoleku alguseks ei jõua ta kunagi – ta teeb diili. Pidevalt on tal segi klientide nimed, telefoninumbrid, kellaajad. Ilmselt hakkas pärast selle tüübiga kohtumist muserdatud R. Brown tegelema uurimistööga, mida hiljem tuntakse Browni liikumise nime all. Selle liigiesindaja halvimal juhul satub ta kord aastas Õhtulehte, kus on keskseks kujuks ülespuhutud skandaalis. Firma siseses edukuse edetabelis kuulub talle taas esikoht.

Õpilane
Hommikupoolik kulub tal koolis. Viimasest kahest loengust otsustab ta loobuda, peidab vormimütsi mappi ja hakkab tööle. Helistab emale ja pruudile, uurib vanematelt kolleegidelt olukorda kinnisvaraturul, kirjutab valmis referaadi ja läheb kortereid näitama. Õhtul sõpradega piljardit mängides loetleb tehinguid, mida täna-homme teeb.

Ärikas
Pärast vahvlite ja dresside vahendamist otsustas kortereid müüma hakata. Ärkab 10.00 paiku, paneb teksad jalga ja tagi selga, istub BMW-sse ning läheb üürivõlglasi otsima. Leiab, teeb tehingu ära ja pärast seda ei ole 3 päeva levipiirkonnas. Kolleegidele räägib meelsasti lugusid, kuidas ta 10 aastat tagasi vingelt rokkis. Pärast seda, kui tülikad kliendid hakkavad väga ära tüütama, kergitab oma pesapalluri mütsi ja läheb mõneks ajaks automüüjaks või baarmeniks.

Tegija
Ta võtab kliendi kui lõvi oma hambusse, kust tagasiteed ei ole. 1-toalist korterit sooviv pensionär lahkub tema juurest teadmisega, et ta on sõlminud eellepingu 3-toalise peale Koplis, mis sest et 200 000.- kallim, aga see-eest millise vaatega! Temaga suheldes ei teki mingit enesekaitserefleksi, küll aga võib tekkida põgenemissoov või mõte suitsiidist. Ei ole olemas küsimust, millele ta ei teaks vastust, ei ole olemas probleemi, millele ta ei suudaks välja pakkuda lahendusteed.

Eesrindlane
Ta kannab alati lipsu ja ajab pidevalt habet. Kell 8 on ta juba tööl, käes värske Kuldne Börs. Ta teeb oma esimese kõne selle päeva 50-st ja kirub inimesi, kes enne 9 tööl ei ole. Seejärel hakkab teisi lehti lugema, erilise luubi all on kinnisvara- ja panganduskommentaarid. Ta ei hiline kunagi, kõik käigud on piinliku täpsusega märkmikku kirja pandud. Möödaminnes saab ta ülemuselt tunnustava õlapatsutuse osaliseks, mida ei unusta õhtul teki all naiselegi mainimast. Ta tunneb uhkust iseenda, oma firma ja iseseisva Eesti üle.

Beibe
Beibel hakkas kodus igav. Rääkis mehega, see rentis kohe 50 m2 büroopinda kesklinnas, ostis ühe arvuti ja 3 lauda. Kutsus paar sõbrannat kampa ja siis saigi hakata tööl aega veetma. Firma lahtiolekuaeg on 10.00-16.00, sest 16.30 algab aeroobika trenn. Sugulastele räägib, et firma põhitegevuseks eksklusiivsete ja põhiliselt vanalinna objektide müük ja üürimine. Kui kontoris heliseb telefon, siis rääkijaks osutub põhiliselt teise firma meesmaakler, kes pakub koostööd. Üks väheseid firmasid turul, kelle kohta enamus turuosalistest on positiivselt meelestatud. See liik vohas aastatel 2005-2007, nüüd näitab tõsiseid väljasuremise märke.

Õnnetu
Õilishing, keda saatus ei hellita. Pärast vallandamist turvafirmast oli 3 kuud töötu, kuni Tööhõiveamet pakkus maakleri kohta. Transpordivahendiks kasutab meeleldi trammi, lemmik ajaviiteks on pubis õllejoomine. Püüab, mis ta püüab, kuid üle 1 tehingu kvartalis ta teha ei suuda. Niisama värvitu kui on tema väljanägemine, on ka tema maakleri karjäär.

Jutupaunik
Tema esiisa oli Cicero. Kui keegi suudab põlluarenduse rääkida perspektiivikaks tulevikupiirkonnaks, siis on see just tema. Kliendiga kohtumisel saab harva keegi tema jutule sõna vahele öelda. Tark klient ei lasegi tal pikalt rääkida, vaid ütleb varakult ära, et ostab korteri ära ja pääseb nii pikast monoloogist. Kolleegide seas on tegemist armastatud inimesega, ilma kelleta on suve- ja talvepäevad mõeldamatud. Kui tema on kohal, siis õhtu juhti pole kunagi vaja tellida. „Rääkimine kuld, vaikimine hõbe“ on tema elu moto.

Häbelik

Raha vastu pole tal midagi, aga ostjad ja müüjad võiksid selle talle niisama anda. Telefoniga helistamine võõrale on tema jaoks tõeline piin, vaid üksinda suitsunurgas olles tunneb ta ennast veidi vabamalt ja saab 5 minutit keskendudes teha müügikõne. Oma pildi nägemine ajalehes paneb tal kõhu seest keerama ja ta kardab paaniliselt, et keegi leiab ta selle järgi üles ja teeb talle veel naljakõne! Oma töökohustused täidab ta alati korrektselt ja tema müügikuulutused portaalides on eeskujuks enamikule kolleegidest.

Analüütik
Kinnisvaraturu tegelikku olukorda tunneb sama hästi kui Arnold Rüütel võõrkeeli. Ta jumaldab artiklite kirjutamist, kuid veel rohkem vaimustub ta enda pildist ajalehes. Koduses kartoteegis on tal hoolikalt järjestatud kõik 140 kommentaari-nuppu, mis ta on viimase kahe aasta jooksul avaldanud. Suures kirjutamise õhinas ei pane aga tähele, et artiklid kordavad seda, millest ta aasta tagasi juba kirjutas. Ajalehtede kinnisvararubriikide toimetajate jaoks tänuväärne isik, sest on alati valmis andma kommentaare ükskõik millisel teemal.