arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Pangad annavad lootust

Pangad on olnud viimasel aastal kinnisvaraturgu kommenteerides äärmiselt napisõnalised ja tagasihoidlikud. Veel kevadel oli kuulda seisukohta, et kolme kuud ületavaid prognoose ei taheta teha, kuna olukord maailmamajanduses, sh Eestis, on äärmiselt segane. Nüüd aga on olukord finantsturgudel stabiliseerunud ja suur küsimärk – mis saab pärast Töölepinguseaduse jõustumist suvel – on kadunud ja selgeks on saanud, et vastupidiselt kartustele ei ole töötus kasvanud.

Seoses positiivsete suundadega maailmamajanduses ja Eestis on just pangad hakanud kinnisvaraturule tooma positiivseid sõnumeid. Küll jätkuvalt ettevaatlikult, aga siiski. Pankade sõnal on üldise arvamusele kujundamisel kõvasti kaalu. Esimesena tuli turule julge turunduskampaaniaga Nordea, kes üle pika aja andis turule signaali, et pangad annavad jätkuvalt ja hea meelega eluasemelaenu. Seejärel on nii SEB kui Swedpank esinenud ajakirjanduses avaldustega, mida võiks turuosaliste vaatevinklist arvestades lugeda julgustavateks signaalideks. Eilsel pressikohtumisel ütles Swedpank järgmist:
– Kinnisvaraturg on stabiliseerumas
– Tarbijate kindlustunne on taastumas
– Tallinna korteritehingute arv on tõusvas trendis
– Eesti kinnisvara vastu tunnevad huvi taas välismaalased
– Kolmandas kvartalis ei tõusnud makseraskustes klientide hulk enam kiiresti
– Pank pakub klientidele soodsamaid laenutingimusi, näiteks omafinantseering alates 10 %
– Kinnisvara on hakatud ostma investeerimise eesmärgil

Kinnisvaramaaklerid ohkavad kergendatult ja ütlevad – muusika meie kõrvadele:)