arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Detsembri korteriturg: Tallinnas kasvasid hinnad 3 kuud järjest

Kuigi on uus aasta, mil on hea aeg tagasi vaadata kogu eelmise aasta kinnisvaraturul toimunule, vaatleme lühidalt detsembri kuu suuremate linnade korteriturgusid.

Maa-ameti tehingustatistika esialgsetel andmetel on Tallinna korteriomandite keskmised hinnad nüüdseks 3 kuud järjest kasvanud, olles detsembris ca 13 250 kr/m². See on 1,5% kõrgem kui novembris. Tehingute hulk on jäänud üsna samale tasemele – 485 tehingut, võrreldes novembri kuu 468 tehinguga. Seega võib öelda, et aasta viimane kvartal oli positiivne ning vähemalt korteriturul on põhi läbitud.

Turu positiivsele muutusele viitab ka korterite pakkumishindade kasv. See oli küll äärmiselt väike, City24 Spot andemetel ainult 0,2%. Samas on klientide poolt küsitud korterite hinnad langenud aasta esimeses pooles keskmiselt 3,2% kuus, kuid teises pooles ainult 0,4% kuus. Seega võiks öelda, et müüjad ei langeta hindasid ning ostjad on nõus maksma taas veidi rohkem kui varem.

Ka Tartu linna korteriomanditehingute esialgsetel andmetel on positiivseid muutusi. Üllatav, et detsembri kuu, mis on tavaliselt vaiksem ning vähemate tehingutega, on keskmine hind hoopis kasvanud. Kui novembri kuu keskmine hind oli 10 365 kr/m², siis detsembris oli see 11 561 kr/m², mis teeb kasvuks 11,5%. Kusjuures see on 2009. aasta kõige suurema hinnakasvuga kuu.

Ka Tartu linna korterite pakkumishinnad on järjest vähem langenud. Kui keskmiselt vähenesid pakkumishinnad 2009 aasta esimese kuue kuu jooksul keskmiselt 2% kuus, siis aasta teises pooles ainult 0,8% kuus.

Pärnu linna korteriomanditehingute keskmised hinnad on Maa-ameti esialgsetel andmetel samuti tõusnud, isegi rohkem kui Tallinna ja Tartus. Novembri kuu keskmine hind oli 10 276 kr/m², siis detsembris oli see 11 982 kr/m², mis teeb kasvuks lausa 16,6%. Ka ostu-müügi tehingute arv oli detsembris eelmise aasta suurim, 39.

Kokkuvõttes võib öelda, et kui Tallinna korterituru keskmine hind enam ei lange, siis Tartu ja Pärnu kohta nii öelda ei saa. Kohalike kinnisvaraspetsialistide sõnul on elanikkonna ootus hindade alanemisele üsna suur. Täpsema analüüsi ja prognoosi avaldab Domus Kinnisvara jaanuari lõpus.