arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tallinnas 30% rohkem korteriomandi tehinguid

Mis toimub? Nii tahaks küsida, kui vaadata novembri kuu Tallinna korteriomandite ostu-müügitehingute arvu. Maa-ameti esialgsetel andmetel tehti möödunud kuul 30% rohkem tehinguid kui oktoobris. Kui oktoobris oli alla 500 tehingu, siis novembris ületati 600 tehingu arv. Tegemist on käesoleva aasta parima tulemusega. Viimane kord kui korteriomandite tehinguid notaris vormistati üle 600, oli 2008. aasta juulis 613 korda.  Linnaosade lõikes oli tehinguid enim Lasnamäel, Põhja-Tallinnas ja Mustamäel.

Maaklerite sõnul on korterituru aktiivsuse põhjuseks osaliselt müüjatepoolne valmisolek hindasid tehingu teostumise nimel langetada. Teisalt on teatud hulk huvilisi, kes tahavad enne euro tulekut elamispinna ära osta, kartuses, et hiljem maksavad korterid juba rohkem.

Keskmine hind tehingute arvu kasvu juures hoopis langes ca 5%, olles novembris 14 700 kr/m² (939,5 €/m²). Seega suurenenud tehingute arvu põhjuseks pole kasvanud nõudlus, sest siis peaks ju ka hinnad tõusma.

Tartu linna korteriturg on justkui talveunes, sest tehingute arvus ja keskmises hinnas olulisi muutusi ei ole. Pigem on toimunud mõlemas näitajas väike langus. Oktoobriga võrreldes oli novembris mõned ostu-müügitehingud vähem ning keskmine hind 5% madalam. Siiski võib öelda, et ülikoolilinna korterite hinnad on väga stabiilsed, kõikudes kevadest alates vahemikus 11 700 – 12 700 kr/m² (747,77 – 811,68 €/m²).

Ka Pärnus on korteriturg stabiilne, sest tehinguteni jõutakse enam-vähem sama palju kui varasematel kuudel. Siiski keskmine hind on juba neljandat kuud järjest langenud, olles novembris 9700 kr/m² (619,94 €/m²). Langus sai alguse augustis, kui kortereid müüdi hinnaga 11 700 kr/m² (747,77 €/m²). Seega on hinnad ca 20% madalamad.