arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kinnisvaraturu trendid 2011 aastal

Eesti üldist majanduslikku arengut ning klientide käitumist arvestades on võimalik tuua välja peamised trendid kinnisvaraturul 2011 aastal.

1) Üldine meelestatus nii klientide kui professionaalsete turuosaliste poolt edasiste arengute suhtes on positiivne. Oodatakse jätkuvalt tehingumahtude kasvu ja ka hinnakasvu. Aktiivsemates piirkondades need ootused 2011 ka ilmselt realiseeruvad, kõrvalistes kohtades sisulisi muutuseid veel ei toimu. 

2) Sundolukorras tehtavate tehingute osakaal väheneb jätkuvalt. Seda nii täitemenetluses kui ka nende “sund”tehingute osas, mis pole veel täitemenetluseni jõudnud. Seda kinnitab ka üle 60-päevase võlgnevusega laenude hulga vähenemine.

3) Koos majanduskasvuga tasapisi kosuvad ettevõtete tegevusmahud toovad  kaasa suurema aktiivsuse ärikinnisvara turul. Hea kvaliteedi ja asukohaga büroo- ja kaubanduspindade osas hakkab tasapisi terendama puudus.

4) Uusi arendusprojekte käivitatakse siiski valdavalt Tallinnas, kusjuures üldjuhul on tegemist väiksemate (kuni 500 – 2500 m2) projektidega, mistõttu ülepakkumist tõenäoliselt ei teki. Mõni üksik väike arendus tuleb turule ka Tartus ja Pärnus. Uue trendina hakkab arendustegevus tasapisi liikuma ka eramuarenduse poole, kus on samuti kvaliteetsete majade osas pakkumine väike.

5) Tallinna/Harjumaa piirkonnas toimuvate arengute positiivsed mõjud siiski Tartust ja Pärnust eriti kaugemale veel ei jõua. Siiski kahaneb miinimumini nende maakondade arv (2010 oli neid 8 st üle poole), kus kinnisvaraturu käive aasta varasemaga võrreldes kahanes.

6) Taastuma hakkab huvi puhkeotstarbelise kinnisvara soetamise vastu, mille osas vaadatakse senisest aktiivsemalt ringi Pärnu- ja Läänemaal ning saartel. Huvi oli suur ka 2010 kevadel, kuid tehinguteni jõuti vähem. Sel aastal on oodata rohkemat reaalsete tehinguteni jõudmist.

7) Euro või mitte euro, kuid välismaised ostjad jätkavad mõõdukalt aktiivset tegutsemist Eesti kinnisvaraturul, Nende osakaal jääb ka 2011. aastal ilmselt ca 10 % lähedusse kõigist turutehingutest.