arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Pohmelli ei ole, on sesoonsus

2009. aastal jõid eestlased keskmiselt 10,2 liitrit absoluutalkoholi inimese kohta, millega me muuseas edestame jõudsalt ka tublisid põhjanaabreid, keda me muidu justkui alkoholi tarbimise musternäidisteks peame. Seepärast pole mingi ime, et alkoholist tulenevad sõnaühendid leiavad kasutamist ka majandusanalüüsides. Küllap on nii mõnigi analüüs kirjutatud nii, et klaasike kirjutuslaua nurgal aitab hoogsast kirjutamisest tulenevat palavust vähendada.

2011. aasta kinnisvaraturu analüüsides on kõige sagedamini kasutatav sõna pohmell, mis mõnes analüüsis on omandanud ka europohmelli keelendi. Lisaks alkoholile on ka termin „euro“ mõjutanud Eesti kinnisvaraturgu märkimisväärselt ja rikastanud ühtlasti erialast terminoloogiat – meil on olemas euroremonditud korterid, euro kajastub kinnisvarafirmade nimedes, euro on pannud muutma seadusi, rahaühiku tulek on mõjutanud äärmiselt palju ostjate-müüjate psühholoogilist mõtlemist ja nende ostukäitumist. Nüüd on meil siis ka olemas europohmell, tänu millele on jaanuaris olnud vähe tehinguid. Kui aga teha kiire tagasivaade 2010 ja 2009 aastasse, siis selgub, et „pohmell“ on valitsenud ka nendel aastatel ning jaanuar kipubki olema läbi aastate kõige madalama tehinguaktiivsusega kuu. Väite aluseks olen võtnud tehingud Tallinna korteriturul, kus tehinguid kõige enam ning mis oma mahtudelt ja aktiivsuselt on kogu Eesti kinnisvaraturu lakmuspaberiks. Lisaks jaanuarile on kogu I kvartal tavaliselt kõige madalama tehinguaktiivsusega kvartal ning üldiselt nimetatakse teistes majandussektorites sellist turukäitumist sesoonsuseks ehk hooajalisuseks ning inimeste kassiahastusega pole siin mingit pistmist. Ka kinnisvarabuumi järgselt jääb tehinguaktiivsuse madalaim punkt 2009. aasta I kvartalisse.

Domus Kinnisvara äsja avaldatud turuanalüüsis prognoositakse, et sesoonsest kõikumisest tulenevalt on 2011 I kvartali korteritehingute arv ca 5-10% suurem, kui 2010 I kvartal ning ca 15-20 % vähem, kui 2010 IV kvartal. Aktiivsuse tõusu on oodata märtsis ning talve kadumisega tekib turule igakevadine ärkamisaeg. II kvartalis tehingumahud taastuvad ning 2011 I poolaasta kokkuvõttes saame ilmselt konstateerida ca 6-7%-list tehingute arvu kasvu võrreldes aasta varasema perioodiga, kuid täpselt samavõrra väiksemat mahtu 2010 II poolaastaga võrreldes. 2011 II poolaasta saab olema tõenäoliselt kriisijärgse perioodi aktiivseim poolaasta.