arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Uus Riigikogu elavdab Tallinna üüriturgu

Riigikogu uus koosseis koguneb tõenäoliselt alles 2. aprillil, kuid uutel rahvasaadikutel on enne seda vaja tegeleda olmeküsimustega, mille hulka kuulub elamispinna leidmine Tallinnas. Kuigi võimalike asendusliikmete tõttu ei ole lõplik uute Riigikogu liikmete nimekiri teada, siis hinnanguliselt vahetub ca 40 % Riigikogu liikmetest, kellest paljud ei oma elamispinda Harjumaal. Vaatamata suhteliselt pikale perioodile on Riigikogu töö paljude jaoks siiski ajutise iseloomuga ja see tähendab kõrgendatud huvi kinnisvara üürimise, mitte soetamise osas.

Piltlikult öeldes saabub iga 4 aasta tagant Tallinna üüriturule, nagu kevadised rändlinnud, paarikümnepealine rahvasaadikutest üürilevõtjate armaada, kes tõstab niigi kõrge nõudluse lühiajaliselt lakke. Märtsi viimastel nädalatel on üürimaakleritel igatahes käed-jalad tööd täis. Kuna töö asukoht on teatavasti Toompeal, siis koondub nõudlus kesk- ja vanalinna piirkonda, kus vaadatakse kvaliteetseid ja möbleeritud kortereid. Eriti nõutud on 2-toalised üürikorterid, millele järgnevad 3-toalised ja 1-toalised. Valida ei ole aga lugupeetud rahvasaadikutel palju, sest pakkumine on teatavasti terve 2010. aasta jooksul stabiilselt vähenenud ja ega 2011 ei ole valikuvõimalusi eriti avardanud. Korralikud korterid südalinnas naudivad juba ilma Riigikogu liikmeteta nagunii suurt tähelepanu ja uute huviliste turuletulek ainult teravdab konkurentsi. Rahvasaadikute jaoks muudab valikuvõimalusi veelgi ahtamaks asjaolu, et nii hinna kui ka rahva pahameele kartuses ei julgeta kolida eksklusiivsema hõnguga kortermajadesse nagu Tornimäe 5 ning välja langevad ka pakkumised, kus kinnisvaraomanik eelistab üüritasu saamist sularahas. Riigikogu liikme puhul tähendab üürisuhe ikkagi seda, et üürimaksed teostatakse korrektselt pangaülekannete kaudu ja omanik peab üüritulu deklareerima nii nagu seadusandlus seda ette on näinud. Teiselt poolt on Riigikogu liikmed hinnatud üürnikud seetõttu, et nende maksevõimes ei ole vaja kahelda ja samuti pole suuremat muret vaja tunda korteri heakorra pärast. Lisaks saab nupukas kinnisvaraomanik pärast rahvasaadiku väljakolimist seda korterit juba uuesti välja üürida või siis edasi müüa kui elamispinda, kus on elanud rohkem või vähem tuntud rahvasaadik ja teenida selle fakti pealt ehk ka pisikest lisaraha.