arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Harjumaa kinnistute müük näitab kasvutendentsi

2011 I poolaastal tehti Harju maakonna kinnisvaraturul ca 6000 ostu-müügitehingut. Sellest 4000 olid tehingud korteriomanditega ning 2000 hoonestatud ja hoonestamata maadega tehtud tehingud. Kusjuures hoonestamata maadega tehti ca 200 võrra rohkem tehinguid, kui hoonestatud maadega, vastavalt siis 1105 ja 893. Kui korteriomanditega on ostu-müügitehingute arv kahanenud aasta varem sama perioodiga võrreldes 9 %, siis kinnisasjadega tehtud ostu-müügitehingute arv on 2010. aasta sama perioodiga võrreldes kasvanud 16 %.

Kinnisasjade turg on Harju maakonnas eelkõige Tallinna linna turg, kus tehakse ära neljandik (484 tk) kogu maakonnas tehtud tehingutest. Üle 100 tehingu on 6 kuu peale kirjas vaid 5 vallal, seda edetabelit juhib Viimsi, millele järgnevad Rae, Harku, Padise ja Saue vald. Viimsi aktiivsus pole üllatus, kuigi tehtud 181 tehingu hulgas on mitu plokktehingut, mis pole vabaturutehingud – ainuüksi 1 lepingu koosseisus on omanikku vahetanud korraga 43 kinnistut. Esiviisikus, kust välja on jäänud muidu populaarsed Jõelähtme ja Saku vald, võib üllatuseks pidada 116 tehinguga Padise valla populaarsust. Kui üldiselt saadab kõrgem tehinguaktiivsus Tallinna linnaga vahetult piirnevaid valdu, siis Padise jääb sellest esimesest ringist väljapoole. Naftavälju, kullamaardlaid või uusi liivarandu Padisel siiski avastatud pole, vaid Maa-amet on ise teinud head müügitööd ja aasta esimeses pooles korraldatud enampakkumiste teel müünud hulgaliselt maatükke. Harjumaa valdadest oli kõige tagasihoidlikum kinnisvaraturg Aegviidu vallas, kus poole aastaga teostati vaid 2 ostu-müügi tehingut.

Harjumaa väikeasulatest, alevitest ja alevikest, oli aktiivsem Haabneeme alevik, kus samuti mitmed tehingud ei olnud vabaturutehingud. Ikka juhtub, et kõige kallima maaga kaasnevad pankrotid ja enampakkumised ning omandiõigus vahetub mitte ainult turunõudluse tagajärjel. Haabneemele järgnevad Luige alevik 20 tehinguga, Tabasalu alevik 14 tehinguga, Laagri alevik 14 tehinguga ja Jüri alevik 11 tehinguga.