arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

DOMUS KINNISVARA EDUSAMMUD SOOMES

21. novembril korraldas Domus Kinnisvara koostöös Eesti Kinnisvarafirmade Liidu ja Eesti Suursaatkonnaga Helsingis Eesti kinnisvaraturgu puudutava seminari. Kuna tegemist oli esimese sellelaadse üritusega, siis oli meil loomulikult kahtluseid ja kõhkluseid palju, kuid lõppkokkuvõttes laabus kõik suurepäraselt. Seminari avas Eesti Suursaatkonnas majandusküsimustega tegelev hr Imre Siil huvitava ülevaatega saatkonna tegemistest ning saatkonnahoone ajaloost. Seminari põhisisu moodustasid kolm ettekannet, millele järgnes diskussioon ja lähemate kontaktide loomine. Esimese ettekandena esitas Domus Kinnisvara kutseline maakler Kaspar Pello eelkõige statistikale tugineva ülevaate Eesti kinnisvaraturust ning siinsetest trendidest. Teiseks esitas Domuse kutseline maakler ja Tallinna kontori elamispindade osakomna juht Martti Juse ülevaate kinnisvaratehingutega kaasnevatest juriidilistest küsimustest. Kolmandaks rääkis meie äripindade osakonna juht Einar Vellend üldjoontes Eesti ning detailsemalt Tallinna ärikinnisvaraturul toimuvast ning soomlaste võimalustest siin kinnisvarainvesteeringute tegemiseks. Hoolimata meie keelekasutuse eripäradest oli vastuvõtt ettekannetele soe ning neile järgnenud diskussioon huvipakkuv. Selle seminari väärtuslikum osa oli aga kontaktide vahetus. Siinkohal ei saa üle ega ümber Eesti Suursaatkonna ja hr Imre Siili suurest toetusest, mis aitas Eesti ja Soome kinnisvaraspetsialistide vahelise hea läbikäimise taas sammu võrra edasi.

Seminari järelkajana käisime möödunud nädalal taas Helsingis. Sedakorda toimus viis väga erineva tasemega kohtumist. Mõned kohtumised olid Helsingi piirkonna kinnisvaramaakleritega, kellel suurem huvi Eestis toimuva vastu ning kes soovivad reaalset koostööd oma klientide paremaks teenindamiseks. Samuti toimus kaks kohtumist erinevate kinnisvarafondide esindajatega. Kui koostöö Helsingi kinnisvaramaakleritega viib meid ilmselt juba 2013 esimeses pooles esimeste müükideni, siis koostöö fondidega on märksa pikema vinnaga protsess. Mõlema fondi esindajad avaldasid üsna ühemõtteliselt, et Eesti on liiga väike turg mahukate kinnisvarainvesteeringute tegemiseks. On ju alternatiiviks siinsamas lähedal asuv Peterburg ning mõnevõrra kaugem Moskva. Siiski peeti tulevikus võimalikuks väiksemamahulisi investeeringuid Eestisse oma portfelli hajutamiseks. Samuti arutasime võimalikku koostööd nende Domuse klientide teenindamisel, kes soovivad investeerida Soome kinnisvaraturule.

Seega võib kokkuvõttes meie sügisel eette võetud Soome suunaliste plaanide elluviimisega rahul olla. Kõik kavandatud tegevused said tehtud, mille läbi saime päris palju häid kontakte. Kindlasti jätkame samas suunas ka 2013 aastal eesmärgiga tuua Eesti kinnisvaraturule rohkem raha ning ostjaid.