arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Pärnumaa kinnisvaraturgu veab korteritehingute kasv

Pärnumaa korteriturg on olnud üsna hüplik – tehingute hulk ja keskmine hind liikus üles-alla, andes detsembrikuu keskpaigas tehingute mahuks kokku 848 müüki 2012 aastal, keskmise ruutmeetri hinnaga 611 €/m², mis on suurem nii tehingute arvult kui ka ruutmeetri hinnalt 2011 aasta tulemusest, kus korteriomandi tehinguid oli kokku 734, keskmise ruutmeetrihinnaga 549 €/m². Maakonna selle aasta korterituru tehingutest moodustas Pärnu linna korterite tehingute arv detsembris 73%.

Pärnumaal on 2012 aastal tehingute arv olnud kasvav ja ka tehingute keskmine hind oli väikese tõusuga.

Suurenenud tehingute hulga põhjustab väikses kasvutrendis turg, mille taga on peamiselt vastuvõetava hinna ja hea asukohaga korterid. Pärnu lähedastes ja suuremates alevikes nagu Paikuse, Sauga ja Audru on märgata nõudluse kasvu.

Maaklerite sõnul on turul  tunda müüjate soovi tõsta oma vara müügihinda, kuid reaalsuses määrab tehinguhinna ostjate-müüjate vaheline kauplemine.

Pärnu linnas on märgata kinnisvaraostjate huvi vähenemist vanemate ja ahiküttega  korterite vastu ning väiksem huvi on olnud Ülejõe korterite vastu. Jätkuvalt on nõudlus on 2- ja 3-toaliste korterite vastu uuemates kortermajades.

Üürikortereid otsitakse vahelduva eduga, nüüd küll pikemaajalise üüriperioodiga. Kusjuures üürihinnad ei ole märgatavalt muutunud, pigem mõjutab üürihinda korteri seisukord ja kaasaegne mööbel ning kodu- ja olmetehnika.

Pärnumaa elamuturgu iseloomustab valmisolek sama hinnataseme juures teha rohkem tehinguid.

Pärnumaal on elamutega detsembri keskpaigaks tehtud 15% suuremas mahus tehinguid kui eelmisel aastal aga tehingu keskmine hind on jäänud samale tasemele.

Pärnu linna eramute tehingud moodustavad kogu maakonna tehingutest 35% nagu ka 2011 aastal.

Turul on selgelt välja kujunenud ostjate eelistused eramute kvaliteedi osas. Tähelepanu pööratakse nii ehituskvaliteedile kui ka asukoha kvaliteedile. Maamajade ning talukohtade vastu tunnevad üldjuhul huvi põhiliselt eestlased ise. Linnas asuvate majade vastu on huvi näidanud ka välismaalased, kes soovivad kesklinna või rannarajooni osta heas seisukorras elamuid.

2012 aasta märksõnaks võib Pärnumaa kinnisvaraturul nimetada tehinguarvu kasvu, mis näitab turu elavnemist ning suurenenud nõudlust paremas asukohas ja uuemates kortermajades olevatele korteritele.