arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Sisustusnõuanded kinnisvaramüüjale

Kodu enne müümist korda – kas värskendada ka sisekujundust ja seinavärvi?

Minimalismi põhimõte less is more ehk vähem on rohkem kehtib igas kodus, mille müügiga plaanib omanik alustada. Isegi kui kodu ei ole sisustatud minimalistlikus stiilis. Suured puhtad pinnad, vähesed, ent läbimõeldud detailid ning rahulik värvigamma peaksid olema märksõnad, millise pilguga oma kodu enne müügiga alustamist üle vaadata. Järgnevalt leiad mõned mõtted, kuidas oma koju tuua nii kevadist värskust kui saada seeläbi ka kõrgem müügihind.

Ilma remondimeest kasutamata:

1. Vaata üle tekstiilid 

Diivanipadjad, pleedid, laudlinad, kardinad, vaibad, voodipesu, rätikud, dušikardin – vaata kõik need tekstiilid oma kodus kriitilise pilguga üle. Võib-olla on need kulunud välimusega, ei sobi värvi poolest enam tuppa või ei olegi neid kõiki Sinu koju tarvis? Uute kangaste värvivalikul lähtu oma tubade seinavärvist ja mööblist – kui need on pigem neutraalsema tooniga, siis võid tekstiilidega olla julgem. Kui aga Sinu kodus on131663-decor-living-room-redecorated-with-renovated-furniture-from-the-60s erksavärviline diivan, siis näiteks kardinad ja laudlina olgu pigem heledad, pastelsemad ja vähem domineerivad. Vanad ribikardinad või rulood vaheta uute vastu või mõtle, kas Sul neid üldse tarvis on. Kui liigne päikesevalgus ega võõraste pilgud niikuinii akendesse ei satu, piisab ka ainult õhulistest külgkardinatest. Kas Sinu elu- või magamistoas on mõni vaip? Ka lihtne sobivates toonides nn kaltsuvaip võib ruumi tuua rohkem hubasust. Kas oled voodipesu valides mõelnud, kuidas see Sinu magamistoa valguse ja seinavärviga sobib? Voodipesule pööratakse tavaliselt vähe tähelepanu, ometi mõjutab see kogu magamistoa ilmet suurel määral. Teine võimalus on valida sobiv päevatekk ning dekoratiivpadjad, mille saad asetada päevaseks ajaks või külaliste tulekuks voodipesu peale. Ka vannitoast loovad terviklikuma mulje samas toonis rätikud, vaip ja aksessuaarid.

2. Vaata üle aksessuaarid

Nipsasjakesi, kaunistusi ja nähtaval asuvaid tarbeesemeid valides lähtu põhimõttest: pigem vähem kui rohkem ning pigem tagasihoidlik kui ekstravagantne. Kui seina- ja mööblivärv on sarnastes ja neutraalsetes toonides, saad olla aksessuaaride valimisel julgem, ent kui seinas domineerib näiteks tumedamates toonides ja suure mustriga tapeet, võivad rohked detailid üldmuljet taas liigselt koormata ning hakkavad lõpuks ka Sind väsitama. Seebihoidja vannitoas, vaagen köögilaual, küünlajalad jms, mis on igapäevaselt nähtavad, peaks olema hästi läbimõeldud ja ruumi terviklikkust toetama. Näiteks eksootiliselt reisilt toodud puuviljaalus sobib hästi ka modernsesse interjööri, seda võid toetada näiteks sarnases stiilis kardinate või tekstiilist söögialustega. Oma vanad aksessuaarid, mis enam tuppa ei sobi või on lihtsalt ära tüüdanud, vii julgelt taaskasutuskeskusesse. Selle järgmine omanik, kes soovib samuti oma koju värskust tuua, on kauni leiu üle kindlasti sama rõõmus kui Sina oma uute aksessuaaride üle. Uued asjad oma koju võid aga leida ka just sealtsamast teise ringi poest.

simple-living-room-designKevadist hõngu nii tekstiilide kui aksessuaaride valikul toovad puhtad erksad värvid, millel eesti keeles on vahvad liitnimed: laimiroheline, sinepikollane, fuksiaroosa, türkiissinine.

Maalid ja pildid seintel vali järgmise põhimõtte alusel: kui Sinu elu- või magamistoas ei ole ühtegi maali või seinapilti, siis on just see üks sealt kindlasti puudu. Kui neid on aga rohkem, võid mõelda, kas see on ehk liigselt domineeriv ning üldmulje tundub kirju? Kui nii, siis vali välja üks või kaks parimat. Ja kui vanade kruviaukude kinnipahteldamine tundub suur töö, siis sobib kruvide varjestamiseks riiul, dekoratiivne nagi vms.

Interjööri toovad elu ja värvi ka hooajalised potililled. Enamiku neist saab hiljem õue istutada. Üksikud ilma õiteta rohelised taimed sobivad samuti, ent ole ettevaatlik – ära ruumi nendega üle koorma.

3. Vaata üle vana mööbel

Isegi kui Sinu kodus ei ole näiteks Lutheri tehase toole 30. aastatest, siis renoveerida tasub ka 80. aastate mööblit, mis toob uue kangaga kindlasti tuppa värsket ilmet. Mööblirestauraatorid annavad siinkohal head nõu ning julgeid ideid ei tasu karta. Kui üldpildis detailidega mitte üle pingutada, siis loob kaasaegse mustriga vana tugitool ruumi põnevat kontrasti. Vana mööblit saab ka ise töödelda – selleks toimuvad erinevad koolitused ning õpetusi on nii raamatutes kui internetis. Mõnus isetegemisprojekt ja tulemuseks uut värvi kaunid toolid või öökapid!

4. Loo korda

Et uus ja värske ilme Sinu kodus mõjule pääseks, vaata tuba veelkord üle, kas Sinu silma riivab näiteks aja jooksul kogunenud ajakirjahunnik kapi peal, lahtised mänguasjad riiulis, kreemipurgikeste meri magamistoas ja korralik šampoonivalik dušinurgas. Kodu- ja sisustuspoodides on väga hea valik erinevaid karpe, korve jms kõigi nende toodete hoiustamiseks. Kui diivanilaua alumiselt riiulilt ei turrita mitte värviline ajakirjahunnik, vaid seal on hoopis vaevu märgatav stiilne suletud karp, on kogu ruumi üldmulje palju parem ning Sinu uued laimirohelised diivanipadjad saavad tähelepanu endale.

Remondimehe abiga:

Kui müüki pandava kodu seisukord on selline, mis Sinu hinnangul vajab juba remondimeeste sekkumist, siis siingi on võimalik valida kapitaal- ja pisiremondi vahel. Alljärgnevalt pakun mõned mõtted, kuidas kasutada lihtsamaid lahendusi. Seejuures soovitan siiski teha parandusi värskendamise, mitte vigade peitmise eesmärgil.

Enne kodu müügiga alustamist võiks üle vaadata seinad. Värvitud seintel tasub värvi värskendada eriti siis, kui seal on nähtavaid kahjustusi või kulumisjälgi. Kuna seinapinnad on suured, siis ühtlaselt värskelt värvitud sein annab üldmuljele palju juurde. Värvi valmiseks sirvi sisekujundusajakirju. Heledamad, mahedamad ja pastelsemad toonid on kindlam valik, suurtel seinapindadel ära tumedaid toone kasuta ning ole ettevaatlik ka kirgaste värvidega. Suurel pinnal värv võimendub ning selle asemel, et luua rahulikku õhkkonda, võib see toa üldilmet liiga intensiivselt koormata. Kui soovid toa ühel seinal kasutada erksamat värvi või julge mustriga tapeeti, mõtle läbi, missugused on selle toa mööbel, tekstiilid ja aksessuaarid. Kui viimastega tuleb ruumi juba mitu erinevat värvi, võiksid seinad olla pigem kõik ühte tooni.

Ka vannitoa remont ei tähenda alati vähemalt mitut tuhandet eurot ning suurt ajakulu. Kui oled kindel, et Sinu vannitoa hüdroisolatsioon on korralikult tehtud ning selles osas remonti ei vaja, ei pea tingimata välja lõhkuma vanu keraamilisi plaate. Keraamilisi plaate värvides või uute plaatidega üle plaatides on võimalik saavutada väga häid tulemusi ning seda ei peaks kartma. Vannitoaplaatide värvi- ja mustrivalikul soovitan samuti jääda pigem tagasihoidlikuks – ka kõik seinad täiesti valge plaadiga kattes on tulemus väga hea, kuna nii on võimalik vannitoas meeleolu luua ja värve vahetada just vaipade, rätikute ja aksessuaaridega. Nii ei teki ei Sinul ega uuel omanikul mõne aja pärast taas soovi vannitoas remonti teha, kuna näiteks neoonroheliste lilledega plaadimuster on ära tüüdanud.

Kindlasti tasub enne oma kodu müügiga alustamist, aga miks mitte ka lihtsalt kevade puhul, oma kodu sisekujundus uue pilguga üle vaadata, et see ei oleks kulunud ja väsitav, vaid rahulik ja inspireeriv, üllatav ja uuenev.

Autor:

vjujjf4e42ffb40ace5

Lenne Kontor
Domus Kinnisvara kutseline maakler

Artikkel ilmus 08.04. Postimehe teemalehes Kinnisvara ja Ehitus