arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Nõo valla kinnisvaraturu ülevaade

Aeg on kokku võtta Nõo valla eelmise aasta kinnisvaraturu olukord.
Toon välja veidi statistikat 2020. aasta tehingute põhjal ning avaldan endale teadaolevat taustainfot käimasolevate planeeringute kohta.

Kindlasti on paljud märganud, et pakkumisi Nõo vallas on väga vähe. Kohalike elanikega suheldes on tunda nende rahulolu meie valla kui elukoha suhtes. Kindlasti mängib siin suurt rolli ideaalilähedane asukoht, kus Tartu linna piir on vaid 10-minutilise autosõidu kaugusel, samal ajal kui kõik eluks vajalik ka siinsamas olemas on.

Pakkumise vähesus jätab oma jälje ka statistikasse. Tehinguid tehakse väga vähe, sest valik on kesine. Viimasel aastal vahetas Nõo vallas omanikku 24 korterit, 44 elamut ja 61 hoonestamata kinnistut. Nõo alevikus olid numbrid vastavalt 9, 7 ja 11. Hoonestamata kinnistute alla lähevad nii krundid, põllumaad kui ka metsamaad. Eriti hakkab silma tehingute vähesus Nõo alevikus. Statistikast jätsin välja suured grupitehingud, kus ostjateks olid erinevad arendajad.

Korterite ruutmeetri keskmine hind on viimastel aastatel liikunud oluliselt ülespoole. Kui 2016. aastal oli müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind Nõo alevikus 563 €/m2 ja 2017. aastal 602 €/m2, siis 2018. ja 2019. aastal oli see juba ligikaudu 730 €/m2 ning eelmise aastal 837 €/m2.

Vaadates hetkel avalikke pakkumisi, siis veebiportaali www.kv.ee andmetel on Nõo vallas hetkel pakkumises 4 korterit, 11 elamut ja 10 hoonestamata kinnistut. Nõo alevikus on pakkumine peaaegu olematu — vastavalt 2 korterit, 3 elamut ja 0 hoonestamata kinnistut.

Trendid annavad tunda, et inimesed on üha rohkem eelistama hakanud piirkondi, kus eluks vajalik on jalutuskäigu kaugusel. Lapsevanemad ei soovi olla oma lastele „taksojuhid“, sõidutades neid hommikuti kooli ning õhtuti trennidesse ja huviringidesse.

Lähituleviku plaanid
Kindlasti ei oma ma kogu infot, kuid teadaolevatest arengutest saan lühidalt välja tuua mõned olulised detailid.

2020. aastal alustatud kauaoodatud kortermaja (Lao 1B) on täies ulatuses leidnud endale uued elanikud. Huvi oli oodatult suur, sest tegemist on taasiseseisvunud Eesti ajal ehitatud esimese uue kortermajaga Nõo alevikus. Jaanuari keskpaigas alustati juba järgmise kortermaja ehitusega, mis kerkib olemasoleva kortermaja kõrvale. Ligipääs hakkab olema valla poolt ehitatavalt Vahe tänavalt. Uude majja tulevad kahe-, kolme- ja neljatoalised korterid ning plaanijärgne valmimistähtaeg on käesoleva aasta lõpus.

Lisaks sai eelmise aasta lõpus omavalitsuse poolt kehtestatud Tuuleveski elamurajooni osa detailplaneering Nõo Veskijärve ääres. Esimese etapina läheb ehitusse Veski tänav, kuhu juba sel aastal on planeeritud ehitada nii üksik-, kaksik- kui ka ridaelamuid. Hiljemalt 2022. aasta lõpuks saab tänav ka valgustatud ning kaetud tolmuvaba kattega.

Nõo alevikus sai möödunud aasta oktoobris kehtestatud ka detailplaneering Liiva tänava lõpus asuvale Liivapõllu kinnistule, kuhu on nüüd lubatud ehitada kaheksa üksik- või kaksikelamut. Reaalne ehitustegevus peaks seal algama aastal 2022.

Käesoleva aasta jooksul peaks saama valmis ka Meegleri detailplaneering, mis hõlmab endas Lao ja Luke tänavate vahel asuvat ala. Antud hetkel on sinna plaanis hakata ehitama nii üksik- kui ka kaksikelamuid. Valdava osa kruntide suurused saavad Meegleri arenduses olema üle 2500 m2.

Vahetult enne aastavahetust alustati ka Nõo vallas Uuta külas Nõlva tee piirkonnas asuvate kruntide detailplaneeringuga. Planeeringuala piirneb Elva linna Peedu asumiga. Loomisel on ca 31 krunti.

Kõikide detailplaneeringute kohta saab rohkem infot Nõo valla kodulehelt või eelneval kokkuleppel vallamajast.

Koroona ja Nõo valla kinnisvara
Vaieldamatult oli 2020. aasta peamine märksõna koroona. Pärast eriolukorra kehtestamist märtsikuus sain elanike mitmeid kõnesid. Paljud tundsid huvi, kuidas koroona kinnisvaraga seonduvat hakkab mõjutama. Oodati hinnalangust, kuid tegelik olukord kujunes vastupidiseks. Inimesed kartsid kaotada töö ja oli neid, kes olid hirmul üleüldise majandussurutise pärast. Ettevaatlikkus tõi paljudes peredes kaasa konservatiivsema kulupoliitika. Tartu linnas olevate uusarenduste asemel hakati otsima soodsamaid pakkumisi linna lähialadelt. Nii mõnigi pere leidis seepeale endale uue kodu Nõos, vastvalminud kortermajas Lao 1b.