arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kas energiahindade buum peatab kinnisvarabuumi?

Kolleegide või sõpradega kinnisvaraturul toimuvat arutades on energiahinna tõusust rääkimine muud teemad vaikselt üle võtnud. Arutelud on muutunud kohati isegi põnevaks, sest iga päev kuuleb aina uusi näiteid rekorditest kommunaalkulude arvetel.

Mina kinnisvaramaaklerina aga näen siin ohtu – tänane energiahinna tõus võib tuua lõpu käesolevale kinnisvarahindade rallile. Viimase aja trendideks saanud väiksema kodu suurema vastu vahetamine ja erinevatel põhjustel tekkinud kinnisvara defitsiit on viinud meid märgatava hinnatõusuni kinnisvara hindades. See omakorda on tekitanud FOMO efekti, kus rabatakse ilma pikemalt järele mõtlemata vähegi mõistliku hinnaga pakkumisi. Otsustama peab kiirelt ja ka pangad on üsna kiired oma otsuseid langetama. Laenu saab ja tehinguid tehakse täna rohkem kui varem.

Kuid kas see nii ka jätkub? Aina rohkem paneb mind mõtlema nende inimeste olukord, kes on võtnud laenu peaaegu viimasel piiril, lootuses tuleviku palgatõusule. Kas palgatõusud on aga nii jätkusuutlikud, et katavad ära ka kütteperioodidel tehtavad lisakulutused? Need pole enam mõned kümned protsendid – küttearvete hinnatõusu arvestatakse juba kordades. Koduomanikud, kel juba eelmiste aastate talvekuudel on küttekulud olnud paarisaja euro juures, seisavad suure tõenäosusega silmitsi ootamatult mitmekordistunud kuluga.

Väga suure tõenäosusega on eelpool nimetatud mõtted peas ka pankade analüütikutel. Siiani pole veel kuulda olnud pankade laenutingimuste karmistamisest, aga ei saa välistada, et see peagi ei muutu. Ilmselt oodatakse ja vaadatakse, mida teevad energiahinnad lähikuudel.

Mis saab siis, kui energiahinnad jäävadki tänasele tasemele ja eramajade energiaarved küündivad kütteperioodil paarisaja asemel viiesaja euro juurde? Minu arvamus on, et sellisel juhul viib see kinnisvaraturu olukorda, kus üha enam näeme müüki paisatud maju eesmärgiga soetada väiksemate kuludega elamine.

Juba täna kardetakse elektrikütet ja eelistatakse kaasaegsete kütteliikidega majapidamisi. Päris kõik müügiks enam ei lähe – seisavad suurema pinna ja kaasajastamata küttesüsteemidega üheksakümnendatel ehitatud eramud ning neile ostjat leida on väga keeruline. Energiahindadele on mõeldud juba enne tänast energiahindade buumi. Tulevik näitab, mis moodi need majad endile ostjad leiavad. Ilmselt paneb hind kõik paika, aga küsimus on milline see hind olema hakkab. Erinevused uute ja vanemate majade hindade vahel suurenevad tulevikus ilmselt veel rohkem ning vanemate elamiste ostuotsuseid hakatakse tegema väga põhjalike hinnakalkuleerimiste põhjal.

Ka maakleritöö on viimasel ajal pidevas muutumises olnud. Seda, kas tänasest müüja turust saab ostja turg, saame tõenäoliselt näha juba varsti. Minu isiklik kogemus näitab, et kõik märgid liiguvad selles suunas.

Kirjutajana ei pretendeeri ma tuleviku ennustaja tiitlile ja loodan, et tulemas pole liigkardinaalseid muudatusi. Olen igal juhul valmis kiirelt reageerima ja nõu andma kui keegi arvab, et oleks nüüd õige aeg oma kodu vahetama hakata.