arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Sõda. Mis saab kinnisvaraturust?

Raha on täiendavalt turule toodud viimastel aastatel väga olulises mahus ja otsib jätkuvalt võimalust end varadesse konverteerida. Kinnisvara on selleks üks populaarsemaid võimalusi, millele lisandub teatud kliendisegmendi vajadus teha kinnisvaraga seotud otsuseid just nüüd ja praegu. Kuigi reaalajas saabuvad uudised tekitavad sarnaselt 2020 kevadega soovi lükata olulised otsused edasi parema nähtavuse saabumiseni, ei ole see variant paljude otsustajate jaoks saadaval. Kuniks konflikt Eestit ei ähvarda, püsib Domuse hinnangul tehinguaktiivsus keskmise taseme ümber, mis omakorda niigi madala pakkumise tõttu toetab hindade püsimist stabiilsena.

Ehitushind kallineb

Ukraina sõda toob mitmete toormete osas täiendava šoki. See tähendab üheselt täiendavat hinnatõusu erinevate toormete ja ehitusmaterjalide osas. Näiteks oluline osa siinse regiooni ehituses kasutatavast metallist saabub meile Ukrainast, millele on nüüd vaja leida (palju kallim) alternatiiv. Uusarenduste hinnatõus tänu ehitushinna kallinemisele viimase aasta jooksul on olnud järsk ning see pigem saab hoogu juurde. Ühel hetkel ei pruugi ostjad seda hinnatõusu enam vastu võtta. Seejärel pöörduvad pilgud järelturu poole, kus pakkumine on juba tagasihoidlik ning hinnad samuti oluliselt tõusnud viimastel aastatel. Kahjuks on meie regioonis sõja algusega paratamatult pihta saanud kohalike elanike ja investorite kindlustunne. Kui homse suhtes tunned end ebakindlalt, lükkad suure mõjuga rahalised otsused edasi.

Samas on meie maailma igapäevane elutempo kasvanud võrreldamatult ehk eilne suur uudis on uueks nädalaks juba unustatud järgmise kuuma uudise tõttu. Võtame kasvõi kapitaliturgude arvamuse koroonakriisist, mille puhul tehti juba paari-kolme kuu jooksul 2020 hiliskevadel/ suvel otsus, et maailm jätkab funktsioneerimist ning hinnad pöörasid taas tõusule. Eesti turu puhul toob iga päev, millal meie territooriumil kuuma konflikti pole, juurde usku, et homne on jätkuvalt võimalik. Teise olulise aspektina tuleb ära mainida juba toimunud ning jätkuva ehitushindade tõusu aspekti. Rohkem kättesaamatumaks muutuv uusarenduste turg surub hinnatõusu peale olemasolevale fondile ehk olemasoleva kinnisvara müüjate ja üürijate hinna ootused tõusevad omakorda ülespoole.

Tehinguaktiivsus säilib

Kuna alati on turul hulk ostjaid ning üürijaid, kellel pole võimalik enda otsuseid edasi lükata, hoiavad taolised turuosalised tehinguaktiivsust kokku kukkumast. Inimesed sünnivad, surevad; nad kolivad kokku ning lahutavad; sõlmitud üürilepingud lõppevad ning uus pind vajab leidmist. Kõik see hoidis turgu toimimas 2008. aasta lõpust kuni 2011. aastani ning erinev ei ole ka saabuv periood. Põhjendatud kartus kohtub ümberpöördumatu vajadusega, mis hoiab tehinguid toimumas. 

Kokkuvõtteks ootab meid kiire hinnatõusu järel stabiliseerumine uuel hinnatasemel, millest kõrgemale ei lase kiirelt liikuda tekkinud ebakindlus regiooni suhtes pluss uusarenduste puhul ehitushinna ränk kasv. Teiselt on pakkumine juba niigi väga madal ning ostjate valikuvõimalused pea olematud. See sunnib tegema valikuid hindadega, mida tänasel turul müüjad küsivad. Eriti ostjate osas, kellel on vaja otsus teha nüüd ja praegu.