arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Millele pöörata tähelepanu, kui lähed vastvalminud korterit arendajalt vastu võtma?

Uusarenduse valmimistähtaja lähenemine tekitab uhiuue korteri soetanud inimestes väga palju elevust. Siiski tuleb korteri üleandmisel veenduda, kas kõik, milles kokku lepitud sai, ka päriselt paika peab.

Millele uusarenduse puhul tähelepanu pöörata, arutasid meie kutseline maakler ja konsultant Kristiina Susi ja Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane Rahageeniuse portaalis Luminori blogis. Järgnevalt avaldame vastilmunud artikli ka siin.

Oma silm ei ole alati kuningas

Rebase sõnul võib värskelt valminud kinnisvara omanik küll oma silmaga veenduda, et kõik sai korteris selline, nagu ta lootis, kuid see pole siiski alati piisav. “Kui uue omaniku näol tegemist pole ehitusvaldkonna eksperdiga, jäävad sageli korduma kippuvad vead siiski märkamata,” ütles ta.

Sellisteks puudusteks on näiteks uste ja akende paigaldus ja liikuvus, aga ka maalritööd, mille kvaliteedist tavainimene aru saada ei pruugi. “Maalritööde puhul on väga oluline roll valgusel – sombusele ilmale sattunud üleandmise ajal ei pruugi ostja vigu üldse märgatagi,” lisas Rebane.

Selleks, et sellised vead märkamata ei jääks, soovitab Tanel Rebane kaasata ülevaatusele ehituseksperdi. Seda kinnitab ka Domus Kinnisvara maakler Kristiina Susi. “Tihtilugu me ei oska olulisi ehituslikke detaile ise tähele panna. Ehituseksperdi terane silm oskab neid vigu märgata,” ütles ta.

Samuti hoiab ehituseksperdi kaasamine ära mitmeid hiljem tekkida võivaid probleeme või lahkhelisid. Seega on ennetamine alati parem kui tagajärgede likvideerimine. “Täna on Eestis olemas mitmeid häid ettevõtteid, kust saab ehituseksperti tellida,” lisas Susi.

Kõik vead tuleb fikseerida

Kristiina Susi hinnangul on kõige olulisem koostada asjaõiguslepingu sõlmimise eelse ülevaatuse akt. “Siinkohal on oluline tähele panna, et tegemist on ülevaatuse aktiga, mitte üleandmise aktiga. Üleandmise akt koostatakse siis, kui asjaõigusleping on sõlmitud ning ostjale antakse juba korter koos võtmetega üle,” selgitas ta.

Ülevaatuse akt tehakse korteris kohapeal koos ehitajaga, kuhu pannakse kirja kõik olulised tähelepanekud ja detailid puudustest, mis võivad ehituse käigus olla tekkinud ehk siis koostatakse vaegtööde nimekiri. “Samuti on oluline selles aktis ära märkida tähtaeg, mis kuupäevaks peavad olema need puudused likvideeritud,” märkis Susi.

Maakler soovitab kõik ülevaatuse käigus ilmnevad puudused edastada esimesel võimalusel müüjale kirjalikus taasesitatavas vormis, seda soovituslikult koos fotodega. “Ehitajad annavad uutele korteritele või majadele alati ehitusgarantii, mis kehtib üldjuhul 2 aastat,” rääkis ta.

Reeglina teostatakse ülevaatus enne garantiiaja lõppu, et siis vajaminevad garantiitööd korraga ära teha. “Siiski võib tekkida puudusi, mille puhul ei tasu kahe aasta möödumist oodata, mis tähendab, et pigem oleks mõistlik need esimesel võimalusel likvideerida,” ütles ta.