arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

5 kasulikku soovitust, mida jälgida enne uue kodu ostmist

Uue kodu või lausa oma esimese kodu ostmine võib olla paras väljakutse. Millest alustada ja millele tähelepanu pöörata? Anname Sulle viis lihtsat ja samas möödapääsmatut nippi, mis juhivad Sind õigele kursile ja aitavad kirjus kinnisvaramaailmas orienteeruda ning plaan paika panna.

1. Uuri oma laenuvõimekust

Alustada tuleks oma laenuvõimekuse ja -limiidi välja selgitamisest. Selleks võta ühendust pangaga ning uuri oma võimaluste piire. Veel parem – suhtle mitme erineva pangaga, et leida just Sulle parim laenupakkumine. Pankade pakkumised võivad olla üllatavalt erinevad. Analüüsi ka praktiliselt, kui suuri elamiskulusid Sa endale lubada saaksid, vajadusel koosta tabel tulude ja kuludega.

2. Pane paika piirkond/piirkonnad

Koosta nimekiri sellest, mis on Sinu jaoks oluline, näiteks ühistranspordi, erinevate teenuste, koolide või looduse lähedus. Nimekirjast lähtuvalt kaardista piirkonnad, mis Sulle sobida võiksid, ning mine ka kindlasti kohale sealset elu-olu tunnetama. Mis tunne tekib? Kas mõni piirkond üllatab positiivselt või avastad, et asukoht, mis varem tundus ahvatlev, polegi päris Sulle? Tihti juhtub, et inimesed ostavad kodu kuhugi, kuhu nad varem kunagi sattunud pole, kuid mis “paberil” tundub sobiv. Kas ka päriselt?

3. Koosta uue kodu nõuete ja soovide nimekiri 

Valik muutub oluliselt lihtsamaks, kui paned kirja, mida oma uuelt kodult ootad. Näiteks tubade arv, rõdu või terrass, panipaik, parkimiskoht, vaated või päikeseasend. Mõtle läbi, mis uues kodus oma äranägemise järgi lihtsasti muudetav on (tapeet vms) ja mida hiljem muuta võimalik ei ole.

4. Uusarenduse puhul registreeri oma huvi varakult 

Paljude uusarenduste puhul tuleks oma huvi läbi kodulehe või muul viisil registreerida, kui korterid veel müüki jõudnud ei ole. Kui Sul on kindel huvi mingi vast kerkiva uusarenduse vastu, ära jää kodulehel hinnakirja ootama. Praeguses turuolukorras müüakse osa kortereid juba varajases faasis ning huvi registreerides võid olla kindel, et saad info esimeste hulgas. Reeglina saavad registreerujad eelteavet ka arenduse uute müügietappide kohta, samuti ligipääsu põrandaplaanidele ja hindadele enne nende avalikuks tulemist.

5. Rumalaid küsimusi ei ole olemas!

Pidage meeles, et kokkulepped on siduvad. Seega on oluline, et mõistaksid tehingu tingimusi ja oleksid oma ostus kindel. Maaklerid on abiks, et teha hoolikas ja läbimõeldud ost! Ära unusta uurida ka kommunaalkulude, ühistu haldusfirma ning arendaja varasemate projektide referentside kohta (seda viimast just uusarenduste puhul). Näiteks milliseid garantiid on ehitisel ja kas arendaja pakub mingit täiendavat garantid ning mida täpselt.

Kui vajad siiski kinnisvaraalast nõu, siis oleme Sulle hea meelega abiks. Leia sobiv maakler-kinnisvarakonsultant vastavalt oma piirkonnale siit.