arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Elamumess Naantalis eestlase pilguga

Soomes on palju aastaid läbiviidud väga tänuväärset elamumessi, kus turuosalistest arendajad ja ehitajad projekteerivad, ehitavad ning sisustavad tervikliku rajooni jagu objekte. Kokku oli esitletud pea nelikümmend eraldi elamist, millest enamuse moodustasid eramud, kuid oli ka paarismaju ning mõned ridaelamud ning eraldi vee äärde jäetud puhtalt suvila funktsiooniga neli majakest ehk mökkit. Naantali ehk selle aastase messi asukoht ise asub Turust veidi lääne poole 18 km keskusest. Ilmselt jättis see asjaolu kerge pitseri hoonete projekteerimisele, mis olid paljuski suunatud väiksema liikmelistele peredele. Kogu alal ning hoonestusel oli tugev rõhk just suvekuudel võimalikult hea kasutatavase nimel. Kuid kas tulevased omanikud ka näevad konkreetset rajooni pigem teise (suve-)koduna või mitte,  ei õnnestunud väga täpselt korraldajatelt teada saada.

 

 

Kogu rajoon avatud laiemale publikule suvekuudeks imetlemiseks ning inspiratsiooni saamiseks, mida rohkearvuliselt kasutatakse. Arvestades, et igas hoones viibis kohal paras hulk tootjate esindajaid, on kindlasti tehtav müük publikule palju laiem kui ainult konkreetne valminud hoone. Tooks lühidalt välja mõned aspektid, mida Domuse poolt messi külastanud esindus kohapeal nägi ning oskame eraldi Eesti publikule välja tuua.  

  • Suvekuudel võimalikult suurepärane kasutatavus seisnes asjaolus, et hoonetele oli planeeritud pea kõikidele suundadele rõdusid jms erinevaid varjualuseid. Osad väliruumid olid viidud küll klaaskappidesse, kuid enamik siiski lageda taeva all ning nende kasutatavus talvekuudel saab olema pigem tagasihoidlik. Kuna rajoon oli ise Eesti mõistes korraliku kõrguste vahega mäe otsas ja külgedel, avanesid hoolimata naabrite suhtelisest lähedusest enamike majade juurest toredad vaated ümbrusele ehk oli mida rõdudelt eksponeerida.
  • Selle õueala maksimaalse ära kasutamise huvitavava vastandina oli paari ridaelamu projektide juures hoone enda perimeetri sisse ehitatud istumiseks nö külm veranda, mis tundub, et on tegemas come-backi kas siis suvel sääsevaba lugemistoana või talvel suitsuruumina jms.  
  • Kuna enamik hooneid olid 110-130 m2 elamispinnaga, olid üldkasutatavad ruumid  – näiteks esikud – pigem konkreetsed ning ruumiga ümber käidud kokkuhoidlikult. Väljendus see ka magamis- ning külalistubade arvus, mida oli reeglina kaks, harvem kolm või neli. Seetõttu oli selgelt äratuntava suunana ostjatad, kellel on lapsed kas juba kodust läinud või neid (veel) pole. Paljudes majades olid potentsiaalsed magamistoad kohe sisustatud kas näiteks kabinetiks või meediaruumiks, et ostjatele täiendavalt inspiratsiooni anda.
  • Väga huvitava suunana on inglise keeles master bedroom ehk peamine magamistuba kujunemas elutoa ja köögi laienduseks, kus kasutati osadel juhtudel ainult kerget vaheseina või tihti polnud ruumid üldse omavahel eraldatud. Ehk astud paari sammuga teleka eest diivanilt kohe voodisse. Kergust ja voogavust rõhutasid ka elutoa ja köögi lähedusse jäävad vaheuksed, mis olid reeglina seina sisse lahendatud, et mitte kulutada esiku ja toa enda pinda hingedel liikuvate vaheuste alla.
  • Märgade ruumide ning eriti saunade suhtes on soomlastel teadaolevalt piiramatu armastus ning seal ruumi ning kvaliteedi pealt kokku ei hoita. Uue asjana tundub, et püsivarustusse on lisandumas ka mullivann, mis oli pea kõikide eramute välialadel kohe sisseehitatud. Meile võõrana mõjus mitmete saunade juures oleva wc-ruumi ees puudunud uks, mis pole välistatud, et oli siiski lihtsalt kiirustamise tulemus.
  • Majade ümbruses haljastuses erilist rohelust ei olnud. Palju erinevat kivi. Kuigi üks huvitav lahendus hakkas silma, nimelt ridaelamubokside kuuridele katusehaljastus, kus rohelised murukatused sulandusid väga kenasti ümbrusse (vt lisatud pilt).
  • Põnev lahendus oli ringikujuliselt lahendatud ridaelamute rajoon, mille keskel kena haljasala koos mänguväljakuga (vt lisatud pilt).
  • Meie rõõmuks Eesti turu kiiret arengut näitas asjaolu, et võrreldes 10 – 15 aasta taguse elamumessi külastustega võrreldes – ei tõmmanud ürituse tarbeks toodud mööbel, nõud jms enam mingit eraldi tähelepanu ehk kasutatud hinnaklass on kättesaadavad ka paljudele uue kinnisvara ostjatele Eestis. Seda enam paistis silma, et koht kus ei hoita Soomes kokku, on köök. See oli kõikides majades väga kvaliteetne ning reeglina tuntud tegija toodang.   

Kokkuvõtlikult on elamumess avatud veel kuni augusti keskpaigani, mida maja või suvekodu ostu ja / või ehitust planeerivale inimesele võiks olla tore käik ideede ning inspiratsiooni ammutamiseks. Domus Kinnisvara on järgmisel messil kindlasti taaskord kohal!

Domus Kinnisvarast käisid seekord kohal Iris, Jaan, Ingvar, Mirje