arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

30.04 toimunud seminar Siseinfominutid: elamuaseme laenuturu olukord, ehitusturu ja ärikinnisvaraturu ülevaade 2024

30. aprillil toimus järjekorras juba kuues Domus Kinnisvara seminar Siseinfominutid. Seekord astusid Eesti Kaubandus-Tööstuskoja konverentsisaalis üles Anne Pärgma Swedbankist, Eerik Stashkevich Ehitustrustist ning Domus Kinnisvarast Toomas Vaks ning Jaan Liitmäe.

Enne esinejate püünele asumist üllatas Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku nimel Tõnis Rüütel kogu Domuse kollektiivi ning konkreetselt Domus Kinnisvara juhatuse liiget Ingvar Allekandi tänumedali üleandmisega tänuks pikaajalise ning hea koostöö eest.

Swedbanki esitlus Anne Pärgma poolt andis detailse ülevaate tänasest eluasemelaenuturu olukorrast. Võimalike tulevikuväljavaadete osas oli Anne Pärgma ettevaatlikult positiivne ning kinnitas Swedbanki jätkuvat huvi nii olemasolevaid kliente hoida kui ka uutele laenuvõimelistele klientide headel tingimustel laenu pakkuda. Intrigeerivale küsimusele, et kas on lootus kodulaenu marginaali kukkumisele allapoole 1,0% taset, pidas Anne Pärgma seda ebatõenäoliseks.

Eerik Stashkevich Ehitustrusti Tallinna kontorist andis ülevaate ehitusturul osalejate kohta ja tõi näiteid viimaste aegade riigihingetest, kus nende ehitusfirma on osalenud. Põnev võrdlus erinevate hangetel nii osalejate arvu kui ka nende poolt pakutud hinnatasemete osas kinnitas ehitusturu pigem külgsuunalist liikumist. Eerik tõi eraldi välja Ehitustrusti näite baasil nende erinevate töölõikude hinnamuutused viimase 4 aasta jooksul. Hinnalangust on aastatel 2023 ja 2024 pigem tulnud veidi materjalide poolelt.

Toomas Vaks rääkis hindamise printsiipidest bürooturu näitel, kus kindlasti ei ole käsil kõige lihtsamad ajad. Lootust annab siiski A-klassi büroopindade jätkuv tugevus, kus vakantsid on küll pisut kasvanud, kuid üürihinnad püsinud senistel tasemetel ning ka tootlusmäärad pigem saavutanud uue stabiilsuse 50-100 bps kõrgemal tasemel võrreldes mõne aasta taguse n-ö buumiajaga.

Jaan Liitmäe kirjeldas reaalelu näidet Domus Kinnisvara poolt läbiviidavast arendusprojektist Pelgulinna Tervisemaja näol. Projekti esmane arvutus 2020. aasta suvel versus ehitustegevuse algus 2022. aasta sügisel vahele jäi järsu ehitushinna kasvu aeg, mida Domuse tiim on pikaajalise pingutuse tulemusena suutnud kompenseerida ka sarnases proportsioonis tõusnud üürivoogude osas. Selle tulemusena on projekti investeeringud osapooled teenimas vähemalt sarnast või isegi veidi paremat finantstulemust kui stardis eesmärgiks võeti.

Lõpetuseks päeva moderaatori Ingvar Allekandi sõnul nenditi fakti, et kergelt kasvav turuaktiivsus hoiab hinnatasemed sarnastena või jätkuvas külglibisemises, nagu mitmed esinejad seda ka nimetasid. Järgmised siseinfominutid toimuvad juba selle aasta sügise hakul.