arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Narva ühistujuhid kohtusid Domus kinnisvara seminaril

Narvas toimus kolmapäeval Domus Kinnisvara eestvedamisel korteriühistute esimeeste kohtumine hotellis Inger. Üheskoos arutati Narva korteriühistute põletavamaid probleeme, milleks on kommunaalvõlgnike ning renoveerimisküsimuste kõrval ka näiteks parkimiskorraldus ning struktuurtoetuste kasutamine. Narvas on suhteliselt suure tööpuuduse taustal kommunaalvõlglaste küsimus kahtlemata tõsisem, kui teistes Eesti suuremates linnades. Seetõttu pakkuski ühistujuhtidele peamiselt huvi Domus Kinnisvara igapäevaselt kinnisvaraturul tegutsevate spetsialistide kogemused makseraskustega klientide teenindamisel. Ühiselt tõdeti, et raskustesse sattunud kinnisvaraomaniku, korteriühistu ning kinnisvaraspetsialisti ühine konstruktiivne tegutsemine võiks ennetada kõigile kulukat ja rasket täitemenetlust.

Suure tähelepanu all oli ka Narva kinnisvaraturu tänase seisu pikaajalisem mõju linna elamufondile. Teades, et kinnisvara normaalne amortisatsioon on 2-3% aastas, siis samaväärse osa vara väärtusest investeerimine renoveerimiskulutustena peaks tagama hoonete jätkusuutlikkuse. Samas, kui linna keskmine korteri m2 hind on vabal turul veidi üle 300.- euro, siis jätkusuulikuks majandamiseks vajalik iga-aastane investeering on turuhinna suhtes ebaproportsionaalselt suur ning investeerimisvajadust eiratakse. Nii ongi Narvas elamufondi seisukord tasapisi halvenemas ning näiteks Tallinnaga võrreldavat renoveerimisbuumi kuskil näha ei ole.

Kuigi infot liigub piisavalt, ei ole narvakatele näiteks KredExi poolt pakutavate renoveerimistoetuste kasutamine harjumuspärane ning nendega kaasnevate omafinantseerimiskohustuste kandmine tihti jõukohane. Domus Kinnisvara spetsialistide ja korteriühistute juhtide nõupidamisel tõdeti, et hoonete seisukorra järk-järguline parandamine aitab ligi meelitada maksejõulisemaid elanikke ning vähendab seega kommunaalvõlgnevuste hulka. Loodan, et need aktiivsed ühistujuhid, kes kolmapäevasel seminaril osalesid, said innustust ning uusi mõtteid oma ühistu asjade korraldamisel ning sellised seminarid kujunevad pisikesteks sammudeks Narva kortermajade ühistegevuse arendamise pikal teel.