arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Muinasjutuline kodu Pärnu südames

Läbi aegade on Pärnut hinnatud kui tuntud suvitus ja kuurortlinna. Juba enne II Maailmasõda oli Pärnu väga populaarne puhke- ja suvituskoht Skandinaaviamaade puhkajate seas, mis jätkub tänapäevani. Esimesed kümblusasutused avati Pärnus juba 1838. aastal, mida loetakse ka Pärnu kuurordi alguseks. Mõned ajaloolised taastusraviasutused ja hooned on kasutuses praeguse ajani nagu näiteks Pärnu Mudaravila (1838), Pärnu Rannahotell (1937) ja Ammende Villa (1904). Tänapäeval on Pärnu veekeskused väga populaarsed aastaringselt.

Vähem tuntud on Pärnu rannarajoonis Suvituse ja Supeluse tänava nurgal asuv arhidektuuriväärtuslik puitehitis Ammende I Villa, mille rajajaks ja omanikuks oli Carl Heinrich Ammende (1831-1901). Ta oli Pärnu linna jõukaima ja mõjuvõimsama Ammende perekonna, suurkaupmehe Jacob Diedrich Ammende üks poegadest. Villa projekt valmis 1896 aastal, millest sai perekond Ammende esimene Pärnu suveresidents.

Nõukogude ajal oli hoone kasutuses sanatooriumina, mis jättis sinna oma jäljed. Praeguseks on sinna moodustatud 11 korteriomandit, mille omanikud võtsid 2011 aastal ette ühisel kulul maja põhjaliku renoveerimise. Ehitustööd toimusid kooskõlas Muinsuskaitseametiga kes tunnustas elanike austavat suhtumist arhidektuuripärandisse. Tööde teostajaks oli ühele majaelanikule kuuluv kogemustega ehitusettevõte, mis tagas tehtud tööde kvaliteedi ja põhjalikkuse, alates vundamendist kuni katuseni. Omalajal osati arvestada Pärnu merevee tõusudega ja hoone on ehitatud kõrgema maakivi vundamendi peale, et vesi ei ulatuks eluruumideni. Välisseintel vahetati välja kogu pehkinud puit, taastati detailid, milleks kasutati täispuitu, mitte tänapäevast vineeri. Aluseks võeti tolleaja meistrite analoogsed tööd, mille alusel koostati joonised ning valmistati puuduolevad detailid. Palju kasutati vana puidu imiteerimist – aaderdamist. Kõik need põhjalikult läbimõeldud ja tehtud tööd on näha maja välisilmes ja viimistluses.

Siseruumides püüti säilitada võimalikult palju algupärast, nagu tammeparkett, kassettlagi (kastikeste taolistest detailidest koosnev lagi), mitmed karniisid, uksed ja trepikäsipuud. Hästi on säilinud peasissekäigu kiviparkett.

Selles ajaloolises majas on praegu võimalus saada ühe südamega rajatud kodu omanikuks. See  koosneb kahest korteriomandist, moodustades mugava ja tervikliku, üle 98 m2 suuruse, 4-toalise korteri. Ruumid paiknevad maja hoovipoolses nurgas, kus akende all on oma väike aianurk koos terrassiga.

Toad on sisustatud vastava aja stiili järgiva interjööri ja mööbliga, mis on suures osas pererahva enda kätega renoveeritud. Näiteks on oma aja ära elanud vana tiibklaver kasutuses diivanilauana. Seal leidub veel palju teisi põnevaid esemeid ja detaile. Enamus sisustusest jääks uuele omanikule, kes oskaks neid esemeid hinnata.

Kõik ruumid on läbimõeldud ja omanäolised

Majast pisut väljaulatuvasse ja laekaunistustega nišši on stiilse lahendusena kujundatud magamistuba, kus põrandal on taastatud originaalne tammeparkett.

Köök asub elutoa kõrval eraldi väikese ja kompaktse ruumina. Sealt on mugav elutoas paiknevat väärikat söögilauda katta. Kodu südameks on elutoa kamin, mis kütab õhk-küttena kogu korteri ning lisab interjööri kodusoojust.

Kõikides ruumides on olemas tänapäevane mugavus ja praktilisus, mis on hästi sulandatud ajalooliste ruumidega. Lastetuppa on ehitatud tänapäevane redeliga lavats, mille all on praktiline panipaik. Keset korterit paikneb puuküttega saun koos pesuruumiga. Korteri juurde kuulub õuelal mitu kuuri, kus on võimalik hoida küttepuude varu. Korteris on olemas ka elektriküte, mida saab soovikorral kasutada.

See muinasjutuline korter asub Pärnu rannarajoonis, mis läbi aegada on olnud hinnatud kinnisvara piirkond. Tänapäeval on Pärnus mõnus elada ja puhata aastaringselt. Selleks on olemas nii mitmed pargialad, kui ka kultuuri-, meelelahutus- ja terviseasutused, mis jäävad Ammende I Villa lähiümbrusesse.

Uudista müügikuulutust: https://domuskinnisvara.ee/24059

Lõpetuseks paar tunnustavat tsitaati Pärnust juba eelmisest sajandist:

  • Kaunimaks Eesti kuurordiks peetkase Pärnut. Ta on tõepoolest suurejooneline ning universaalne, sest võimaldab mitmekülgset ravi haigetele ja tervete meelelahutuse eest hoolitseb kõige mitmekesisemal kombel. …

Eesti kuurortide käsiraamat „Kuhu minna suvitama?“, 1933

  • Kodumaa ilusaim supel- ja suvituslinn Pärnu. Pehme kliima; ilus liivane rand; puhas, selge merivesi; merisupelus ja päikse vannid; lastemängu platsid rannal – liival; suured korralikud pargid ja lõpmata puiesteed. Sõjaväe orkestri kontserdid Ranna- ja Vanas pargis. Mitmesugused lõbustused. 1. klassi restoraan rannas. Suvitajate korterid villades. Hooaeg mai lõpust – septembri alguseni.“
    Reklaam ajakirjas „Lilulii“, 1924