arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Suurimad maaomanikud maailmas

Kes siis on tegelikult suurimad eraisikutest maaomanikud maailmas?
2018. aastal koostatud andmete põhjal on TOP 10 selline:

10. Austraalia suurim loomaliha tootja omab umbes 380000 pealist veisekarja ja umbes 4,5 milj hektarit Austraalias. Ettevõtte suurim osanik on Suurbritannia kodanikule Guy Handsile kuuluv Terra Firma Capital Partners.

9. Williamsi perekond Austraalias omandas 2016.a-l Anna Creek Stationi nimelise 1,57 hektari suuruse maavalduse, mis on vaid veidi väiksem kui Iisraeli riik ja sellega koos on nüüd nendele kuuluva maa suurus umbes 4,66 milj hektarit.

8. Perefirma Jumbuck Pastoral Company, mis asutati juba 1881. a Austraalias MacLachlanite perekonna poolt ja kuulub siiani selle pere järeltulijatele ning on Austraalia peamine lambavilla tootja kontrollib nende esindaja sõnul üle terve kontinendi kokku 4,9 milj hektarit.

7. 1877. a asutatud erakätes olev North Australian Pastoral Company on üks piirkonna suurimaid karjakasvatajaid ning majandab kokku umbes 6,1 milj hektaril.

6. Austraalia vanim siiani tegutsev firma, mis on rajatud 1824 on Australian Agricultural Company. Ettevõtte majandada on umbes 7 milj hektarit. Suurim aktsionär on seal britt Joe Lewis.

5. Maailma suurim farm on Mudanjiang City Mega Farm Hiinas, kelle omanikeks on hiinlaste Zhongding Dairy Farming ja venelaste Severny Bur. Portugali suurune 9,1 milj hektarit omav piimafarm varustab peamiselt venemaad ja sealsed 100000 lehma annavad ca 800 milj liitrit piima aastas.

4. Kaevandusmagnaat Gina Rinehart, kes on ühtlasi ka Austraalia rikkaim inimene, omab pärast koos China’s Shanghai CRED Pastoral nimelise ettevõttega koos enamusosaluse ostmist maailma suurimas eramaaomanik olevas ettevõttes S.Kidman & Co 12 miljonit hektarit.

3. Inuitid ehk lääne-eskimod said 1993.a Kanada valitsuselt Nunavuti Territooriumi, mille suurus on umbes 35 milj hektarit. 1999 moodustati sellest Nunavuti territoorium.

2. Katoliku kirik. Omab üle maailma 71,6 miljonit hektarit. Oma suuruselt on see maaala suurem kui Prantsusmaa.

1. Maailma suurimaks kinnisvaraomanikuks peetakse kuninganna Elizabeth II. Olles Suurbritannia kuninganna omab ta umbes 2,7 miljardit hektarit maad. See on ca 1/6 maismaast. Sinna sisse kuuluvad parimad maalapid Londonis, tohutud põllumaa valdused Suurbritannias, Samuti omab ta 90 % Kanadast mille ametlik riigipea ta on. Kusjuures seda maad ei arvestata tema eravalduste sisse ning ta ei saa ka seda ise müüa.

Foto: Lovemoney.com / Chris Jackson/Getty