arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kumba valida, individuaal- või tüüpprojekt?

Maja ehitamisel on projekti valik üks olulisemaid samme. Kas eelistada mõnda olemasolevat tüüpprojekti või luua nullist oma unistuste maja koos arhitektiga? Kuldne kesktee on võtta aluseks sobilik tüüpprojekt, mida oma vajadustele kohendada.

Maja ehitama asudes enamus meist seab sammud arhitekti manu, et välja mõeldud unistuste maja lasta professionaalil paberile panna. See on vajalik ehitusloa taotlemiseks. Kui kõik hästi läheb, loeb arhitekt justkui su mõtteid ja koos sünnib ideaalne maja, mis on millimeetri pealt sinu soovide järgi projekteeritud.

Kuigi sageli joonistab arhitekt kokku ideaalse maja, on juhuseid, kui tellija ja arhitekti visioon ei ühti. Kõik läheb viltu alates tööprotsessist. On arhitekte, kes soovivad viibida pikemalt krundil, ekstreemsel juhul seal kuni nädala elada, et tunnetada krundi aurat. Teised tulevad, vaatavad ja nende visioon lendab töö tellijaga hoopis vastupidises suunas, alates maja asukohast, materjalist ja soovidest. „Miks te maja hoopis sinna ei ehita?“, „Sellele kinnistule ei saa midagi enne ehitada, kui kõik olemasolev on lammutatud,“ „Miks te tahate kivist maja, ma soovitan palkmaja,“ „Siia tuppa ei saa suurt akent panna, sest siis ei mahu voodi siia,“ seda hoolimata sellest, et maja tulevane omanik ei plaani konkreetsesse tuppa voodit panna.

Töö arhitektiga tähendab, et sa pead olema valmis miljonile küsimusele vastama ja põhjendama, miks sa tahad just sauna ja mullivanni. Miks ei piisa ühest? Kõik need küsimused aitavad arhitektil aru saada, mis on teie tõelised soovid ja vajadused ning vastavalt nendele saab siis ka parima lahenduse leida. Kuid tuleb arvestada, et see on aja ja töömahukas viis projekteerimiseks. Heal juhul saab täpselt nii unistuste maja. Halvimal juhul on arhitekt oma visioonis nii kindel, et oma soovide täitmiseks tuleb leida mõni teine arhitekt. Ja kõik algab otsast peale.

Saab ka teisiti

Koduloo elamurajoon_Jämera tüüpprojekt TripletIndividualismi ihaluses eestlasi võib mõte tüüpprojektist esialgu hirmutada. Kuid soovid läbi mõeldes tasub kasvõi inspiratsiooni ammutamiseks kataloogiprojekte sirvida. Leia vastus küsimustele, kas maja peaks olema ühekordne, kahekordne või suisa kolmekordne? Eelistad lamekatust või viilkatust. Mitut tuba sul vaja on? Süsteemselt koostatud kataloogides on kümneid projekte.

Näiteks JÄMERÄ tüüpprojektide kataloogis on üle 50 maja, mis on inspireerinud tuhandeid tellijaid Soomest, Rootsist, Eestist, Venemaalt ja teistest riikidest. Eestis ehitatakse aastas kümneid JÄMERÄ kodusid, millest üle poole on tüüpprojektide alusel loodud. Ja kunagi ei tea, ehk on sinu unistuste maja juba olemas?

Siis ei ole midagi muud, kui projekt siduda krundiga (vaata www.koduloo.domus.ee)  ja ehitusluba taotlema. See on peaaegu nagu korralik lotovõit, sest kivimaja ehitades ja JÄMERAst majamaterjalipaketi tellimisel on näiteks kataloogi maja tüüpprojekt tasuta. See ei tähenda, et valmivad sarnased kastid, sest majale lõpliku välimuse annab viimistlus. Rootsi punane või trendikas pastelne lilla välisvärv? Katusekate ja selle värv. Lisaks siseviimistlus lõpmatutes värvi, tapeedi, kardinate kombinatsioonides. Igast kataloogi tüüpprojektist valmib lõpuks kodu, mis peegeldab omaniku soove – olgu see minimalistlik või roosapitsivahune.

Ei leia sobivat tüüpi…

Paljude asjadega on nii, et asi nagu peaaegu on aga mitte päris. Tüüpprojekt on peaaegu õige, aga vannituba on nii väike, et sinna ei mahu kahte kraanikaussi. Köök on õige pisut vale kujuga, et sinna paigaldada unistuste köögisaar. Sest olgem ausad, enamik inimesi unistab kodust, kus on mõnus köök, rahulik magamistuba, kuhu saab ladustada kõik vajamineva. Ehk soovid on suhteliselt standardsed, kuid siiski pisut varieeruvad.

Pole probleemi, enamik tüüpprojekte on muudetavad. Juurde saab lisada tube, neid suuremaks või väiksemaks joonistada. Tüüpprojekt on põhi, mille kohandad enda soovidele vastavaks. Kuna sul on juba visioon ees, mida sa tahad, on seda lihtsam ka arhitektile selgitada.

Koduloo elamurajoon_Jämera tüüpprojekt TripletSee teeb töö ka tunduvalt odavamaks ja kiiremaks. JÄMERA kivimaja projekti muutmine väiksemal määral ei maksa kliendile midagi ja see nõuab paari kolme kohtumist.

Tahaks kivimaja, aga…

Kataloog on eest taha läbi lapatud ja ükski viiekümnest projektist ei kõneta? Tõesti, mõni krunt nõuab erilist lahendust. Mõnikord on hobid, mis eeldaks, et majas on kõrge laega fotoateljee, või helikindel muusikastuudio. See kõik on täiesti teostatav, kuna JÄMERÄ kivimaja pannakse kokku plokkidest, laias valikus sillustest ja paneelidest, see annab võimaluse lõpututeks kombinatsioonideks. Ükskõik, kas soovid üliminimalistliku hoonet või kolme torniga lossi. Tuleb arvestada vaid krundi, fantaasia ja oma rahakoti piirangutega. Sobiva krundi leiad siit: https://www.koduloo.domus.ee/hinnad 

Kui krunt ja projekt on välja valitud või valmis, tasub hinnapakkumine maja ehitamiseks võtta nii StoneEnergy OÜ-lt, mis ehitab Eestis JÄMERA kodusid, kui konkureerivatelt ehitajatelt. JÄMERÄ tüüpprojektile tuginedes saab   anda hinnakalkulatsiooni juba  projekteerimise algstaadiumis.

JÄMERÄ tüüpprojekti mitmeid kordi läbi ehitatud sõlmlahendused on korduvad ja üheselt mõistetavad. Neid on testitud  nii Tallinna Tehnikaülikooli laborites, kui ka Põhjamaade  karmides ilmastikuoludes. Ehitamine on lihtne ja lõpptulemus on madalate kuludega soojapidav ja õhutihe kodu, kus on mugav elada.                         

Olenemata lahendusest on oluline, et tellija mõtleks kaasa juba hoone  projekteerimisel. Ära vaata kõrvalt, vaid mõtle aktiivselt ning tee  ettepanekuid. Ainult nii on võimalik saada sulle ja oma perele meeldiv kodu.

Ka uues Koduloo elurajoonis Jõelähtme vallas, Loo aleviku külje all, pakume koostöös Jämeraga meie kinnistu ostjatele Jämera poolt tasuta eskiisprojekti. See lihtsustab kodu loojate mõttekäike ja annab huvilistele võimaluse kasutada eelpoolmainitud hüvesid.     

Herki Kerde, StoneEnergy OÜ müügi- ja ehitusjuht
Janis Rimitsans, Domus Kinnisvara kutseline maakler ja Koduloo elurajooni müügijuht