arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Uut hoogu ärikinnisvara aastasse!

“Teekond eduka tulemuseni kinnisvaras sarnaneb paljuski hea reisikorraldusega.
Kuigi sihtkoht on väga oluline, on pea sama oluline sujuv ja muretu teekond!”


Pea 20 aastat tegutsemist turismivaldkonnas on pakkunud mitmeid värvikaid kogemusi olukordadest, kus reisikonsultandi kiire ja asjatundlik tegutsemine on äriklienti aidanud jõuda õigeaegselt olulisele kohtumisele välisriigis, et lukku lüüa mõni suurem tehing. Või vastupidi, aidanud klienti väsitavalt tööreisilt reede õhtuks koju pere juurde jõuda, sest just sel päeval tavatseti lennunduses streike korraldada.

Kuigi viimased paar aastat olen tegutsenud kinnisvara valdkonnas, näen igapäevaselt seda, kui sarnane on konsultandi roll turismis ja kinnisvaras. Äriklient on oma igapäevaste tööasjadega üldjuhul piisavalt koormatud, et hinnata võimalust mõned ülesanded oma ala asjatundjale delegeerida. Nii nagu tööreiside puhul pakub reisikonsultant väärtust oma kiiruse, professionaalsete teadmiste ning oskustega, on ärikliendi väärt abiliseks kinnisvaraküsimustes ärikinnisvara konsultant. Seejuures ei ole oluline, kas ettevõttel läheb suurepäraselt ning vajatakse laienemiseks suuremat pinda või käes on kriis ning vajatakse tegevuse jätkamiseks väiksemat pinda. Asjatundja on abiks mõlemal juhul. Konsultandi roll ei piirdu üksnes ostu-müügi või renditehingute vahendamisega. Pigem algab kõik paar sammu varem. Peamine väärtus kliendile seisneb eelkõige turuinfo valdamises, sest nii kinnisvara omanike kui nende vara osta/rentida soovijate peamine huvi on mõista, millise hinna juures on tehing veel mõistlik. Siinjuures tulevad muidugi appi ka hindajad, kes peamiselt just ostu-müügitehingute osas oma ekspertiisi jagavad. Vähemtähtis pole ka tugev taustatiim, tänu millele saab konsultandi abiga lahenduse ka selline probleem, mis esimesel hetkel nõutuks võtab. Pean silmas eelkõige seadustamise ja kasutuslubadega seotud küsimusi.

Kinnisvarasektori jaoks kujunes 2020 a. positiivsemaks, kui julgeti loota. Seda suuremad on ootused ning lootused alanud 2021 a. osas. Kas Eesti Panga prognoositud majanduskasv 2,9% osutub tegelikkuseks, selgub kahjuks alles tagantjärgi. Eesmärgile keskendudes ei tasu aga unustada nautimast teekonda selleni. Ja Domus Kinnisvara ärikinnisvara konsultandid saavad sel teekonnal oma asjatundlikkusega kindlasti toetada!

Astrit Aasma
Domus Kinnisvara
Ärikinnisvara valdkonna juht
Tel: +372 5552 5742
astrit.aasma@domus.ee