arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Aastakümneid kestev betoonmaja – kindel valik või nõukogudeaegne igand?

Kortermajade puhul on alati peetud turvalisemaks valikuks kas kivimaja või raudbetoonist valminud hooneid. Viimased tekitavad täiendava turvatunde tänu oma massiivsele välimusele, pikale elueale ning lasevad ennast oma kodus hästi tunda. Nii mõnegi uusarenduse kodulehel on välja toodud, et hoone välisseinad on õõnesbetoonblokist või raudbetoonist. Mida need täpselt aga tähendavad, seda aduvad pigem ehitusvaldkonnaga kokku puutuvad isikud.
Antud materjalide puhul on heaks näiteks Linnupargi elamurajoon Tartus, kus esineb kahte tüüpi korterelamuid-galeriitüüpi ridamaja (mille välisseinad on rajatud õõnesbetoonplokk seintena) ja uhkelt taeva poole sirutuv tornmaja, mille puhul on kasutatud raudbetooni.



Columbia Kivi poolt toodetud õõnesbetoonblokk on ideaalne materjal 2-3 korruseliste majade ehitamiseks. Tegemist betoonist blokiga, mis on seest tühi ning mida laotakse käsitsi nagu telliseid. Linnupargi elamurajooni galeriitüüpi hoonete välisseinte ladumisel blokkide õõnsused betoneeritakse (valatakse täis) ning hoone konstruktsiooni tugevdamiseks paigaldatakse lisaks terasvarbad. See annab hoonele parema tulepüsivuse, kandevõime ja heliisolatsiooni, mis on tulevasele elanikule väga tähtis. Ehk siis lühidalt öeldes on õõnesbetoonblokkidest sein täisbetoneeritud müüritis, mis peab vastu ka kõige koledamale Eestimaisele tormile.

Sama turvaline valik on ka raudbetoon. Linnupargi tornmaja saab kõrguda väärikalt just tänu sellele materjalile. Raudbetoonpaneelide nimetuse taga on tegelikult kaks väga raudse tahtega materjali – teras ja betoon. Raudbetoon on pika ajalooga materjal, mis on end tõestanud läbi erinevate aastakümnete ning on ka täna jätkuvalt populaarne. Põhjuseid ei pea kaugelt otsima – tegemist on vastupidava materjaliga, mida rohkemate korrustega korterelamu puhul on turvaline kasutada. Kuigi vahel seostatakse seda materjali nõukogude aegsete hiidmagalatega, on tänapäevased arhitektid tõestanud, et raudbetoon on üks neid materjale, millega luua imetabaseid hooneid ja rajatisi ilmestamaks linnapilti. Kuna massiivsed materjalid vajavad ka toekat pinda, siis erilist tähelepanu peab pöörama ka vundamendile. Linnupargi tornmaja seisab turvaliselt vaiadel ning seega ei saa tekkida „hoone vajumisest tingitud mõrasid“.
Raudbetoonist paneele kasutatakse ka galeriimajas vahelaena, et tagada paremat heliisolatsiooni. Tubli arendaja mõtleb sellistele detailidele ning valib vahelagede tarbeks parema heliisolatsiooniga materjalid. Linnupargi parklinnaku puhul on see üks aspekte, mida kindlasti soovime välja tuua – väljastpoolt kostuvat müra on proovitud viia tasemele, mis ei häiriks elanike igapäevaelu. Tundub, et see on õnnestunud sest juba piirkonnas elavad inimesed on lausunud vaid kiitvaid sõnu.



Linnupargi parklinnak on ühtse projektina üks paremini läbi mõeldud uusarenduste elamurajoone Tartus. Siin on kokku viidud roheline elukeskkond ja linnavõlud, mis omavahel reageerides on loonud maagilise koosluse. Seda tõestab ilmekalt ka nõudlus ning elamurajooni kiire areng – tänaseks on alustatud juba VI etapi müümist ning esimeste etappide elanikud on enda uued kodud kätte saanud.

Lisaplusse võib laduda arendajale lausa kuhjaga sest tänapäevaseid mugavusi leiab hulgim mõlema tüübiga hoonetest. Tornmaja eeliseks on kindlasti lift ning kõrgemate korruste hunnitud vaated. Galeriimaja on tornmaja nunnu väikevend, kus on paljudel korteritel eraldi sissepääs. Turvalisuse suurendamiseks on mõlemal majal videofonosüsteem – galeriimajal kolmanda korruse korteritel, tornmajal terves ulatuses. Tulevastele Linnupargi elanikele jäänud aga kõige tähtsam ülesanne täita – valida erinevatele planeeringute hulgast endale kõige südamelähedasem.

Linnupargis saadaval olevate korteritega saad tutvuda siin
Soovid tutvuda täpsemalt Tartu ühe populaarseima elamurajooniga, siis võta ühendust!